KONSTITUISANA SKUPŠTINA: Potvrđeni mandati svih 250 poslanika, deo poslanika položio zakletvu U HOLU (FOTO)
Dom Narodne Skupštine, Foto: Petar Aleksić

dom narodne skupštine

KONSTITUISANA SKUPŠTINA: Potvrđeni mandati svih 250 poslanika, deo poslanika položio zakletvu U HOLU (FOTO)

Prvoj sednici predsedava najstariji narodni poslanik

Objavljeno: 10:59h

Danas će u Domu Narodne skupštine biti održana konstitutivna sednica na kojoj će biti potvrđeni mandati narodnih poslanika novog skupštinskog saziva, 14. nakon obnove višestranačja.

Prvoj sednici predsedava najstariji narodni poslanik, a u ovom sazivu to je matematičar Stojan Radenović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", a njemu će u radu pomagati četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar narodne skupštine.

10.47 - Rad Skupštine za danas završen posle manje od sat vremena

Predsedavajući Stojan Radenović rekao je posle polaganja zakletve da je rad Skupštine za danas završen.

10.35 - Konstituisana Skupština Srbije

Potvrđeni mandati svih 250 poslanika. Poslanici položili i potpisalu zakletvu u skupštinskoj sali, dok je deo poslanika izašao iz sale. Koalicija Nada zakletvu položila u holu umesto u skupštinskoj sali.

Poslanici položili zakletvu u holu
Poslanici položili zakletvu u holufoto: Kurir

10.33 - Nastavljena sednica

Aleksandar Marković (SNS) konstatovao da su izbori bili fer i pošteni, što su poslanici te liste pozdravili aplauzom. On je potom čestitao svim poslanicima izbor što je prethodno učinio i najstariji poslanik i predsedavajući današnje sednice profesor Stojan Radenović.

predsedavajući današnje sednice profesor Stojan Radenović
predsedavajući današnje sednice profesor Stojan Radenovićfoto: Printscreen/Youtube/ ParlamentSrbija

10.14 - Predsedavajući Stojan Radenović, najstariji poslanik, odredio pauzu.

Predsedavajući odredio pauzu
Predsedavajući odredio pauzufoto: Nenad Kostić

10:10 - Izabrana komisija za potvrđivanje mandata

Predsedavajući konstitutivnom sednicom naveo je da je prva tačka dnevnog reda potvrđivanje mandata narodnih poslanika, za šta se obrazuje tročlana komisija, kojoj predsedava najstariji član.

Od ukupno 180 prisutnih poslanika, 151 poslanik je glasao za to da članovi Komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja budu Aleksandar Marković sa liste "Srbija ne sme da stane", Uglješa Marković sa liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" i Jelena Pavlović sa liste "Mi glas iz naroda".

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem dve trećine mandata narodnih poslanika.

10.05 - Srbija protiv nasilja sa pištaljkama i transparentima

Na početku sednice se mogu čuti pištaljke i videti transparenti "poništiti izbore", "pokrali ste izbore", koje van skupštinskih klupa drže budući poslanici sa liste Srbija protiv nasilja.

Sa balkona razvijeno platno sa natpisom "Dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći", što su kandidati sa liste Srbija ne sme da stane pozdravili aplauzom.

Haos u skupštini
Haos u skupštinifoto: Nenad Kostić

10.00 - Intoniranjem himne počela konstitutivna sednica novog saziva.

Početak sednice
Početak sednicefoto: Petar Aleksić

09:30: Poslanici pristižu

1 / 13 Foto: Petar Aleksić

Prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata, što po poslovniku znači da će biti obrazovana tročlana komisija koja utvrđuje da li su podaci iz uverenja o izboru svakog narodnog poslanika istovetni sa podacima iz izveštaja državnog organa nadležnog za sprovođenje izbora narodnih poslanika i o tome podnosi izveštaj narodnoj skupštini.

Sve spremno! Trobojke, garda i crveni tepih

Narodna skupština
foto: Petar Aleksić

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu.

U nastavku prve sednice, koja ne mora biti istog dana, poslanici treba da izaberu predsednika narodne skupštine, potpredsednike, imenuju generalnog sekretara, izaberu članove radnih tela kao i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu, najviše poslanika imaće izborna lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" koja je osvojila 129 mandata, koalicija "Srbija protiv nasilja" osvojila je 65 mandata, izborna lista "Ivica Dačić – premijer Srbije" 18, a po 13 poslanika imaće "Nada za Srbiju" i lista "Mi – glas iz naroda".

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" i Ruske stranke.

Bonus video:

00:24

Skupština Srbije

(Espreso / Agencije / Prenosi: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.