KARADŽIĆ IZ HAGA OTKRIO TAJNE SVOG SKRIVANJA: Kako je smršao 30 kilograma i kako je postao doktor David Dabić!
Foto: AP

ekskluzivno

KARADŽIĆ IZ HAGA OTKRIO TAJNE SVOG SKRIVANJA: Kako je smršao 30 kilograma i kako je postao doktor David Dabić!

Iz haške ćelije prvi put govori kako se skrivao kao Dragan Dabić, o ratu u BiH, dogovoru sa Holbrukom
Objavljeno:

Doktor Radovan Karadžić pre devet godina je sa sebe skinuo odoru doktora Dragana Dabića.

Gusta brada i slamnati šešir i 30 kilograma manje pomogli su mu da skoro deceniju izbegne svoju poternicu. Uspeo je da izmakne najjačim tajnim službama i svetskim lovcima na glave. Sve je trajalo tačno do 30. jula 2008. godine. A onda je uhvaćen.

Tog dana svi su bili na nogama!

Nakon svih ovih godina, dao je intervju za Večernje Novosti.

Tokom 1995 godine ispali ste iz političke trke, posle dogovora sa Holbrukom. Tvrdili ste da vas je on prevario?

– Odmah nakon Dejtona doneo sam odluku da se ne kandidujem. Shvatio sam da to treba da prodam, i da im potrošim vreme, da ne diskvalifikujem druge funkcionere. Vlast sam preneo na Biljanu Plavišić. Nisam očekivao da će slušati Miloševića, jer mu nije pružila ruku, ni Amerikance, jer je bila kritična prema njima. Delovala je čvršća u srpstvu od svih nas. Međutim, odmah su počeli da joj daju kaznene poene.

foto: Fonet

- Znao sam da bi tako uradili sa Krajišnikom, Buhom, Maksimovićem… Zato sam odlučio da budem tajnovit. Na Vidvodan 1996. godine odustao sam od kandidature uz sporazum sa Holbrukom. Sada već postoji i glagol “holbrukovati” nekog, što znači, prevariti nekog – priča Karadžić.

Koji dogovor je bio u pitanju?

– Da se povučem iz javnosti, a oni će me ostaviti na miru.

Šta se dalje događalo, nakon tog dogovora?

– Prvo sam se slobodno kretao po Palama i Republici Srpskoj, u uverenju sa Holbruk drži reč. Međutim, do mene su stizale informacije da Holbruk ne može da ispuni svoj deo dogovora jer je NATO pre za likvidaciju, jer ne znaju s čim mogu da izađem u javnost.

– Helikopter UN je lebdeo iznad moje porodične kuće. Tada smo već imali unuka i bio sam zabrinut i ljut, a glasine o likvidaciji su postajale sve uverljivije. To je potvrdila i Karla Del Ponte, a imam i taj snimak. Tada sam rešio da odvedem moju porodicu dalje od svega i da se ja malo sklonim.

Pak, nisu vas ostavljali na miru?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.