DVA DANA NAS DELE OD IZBORNE TIŠINE: Kampanja u ZAVRŠNOJ FAZI, evo gde će GLASANJE biti organizovano u SUBOTU!
Glasačke kutije / ilustracija, Foto: Stefan Stojanovic

IZBORI 2023

DVA DANA NAS DELE OD IZBORNE TIŠINE: Kampanja u ZAVRŠNOJ FAZI, evo gde će GLASANJE biti organizovano u SUBOTU!

Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da se biračko mesto određuje za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača, a isto pravilo važi i za inostranstvo

Objavljeno:

Predizborna kampanja za republičke, pokrajinske, beogradske i lokalne izbore u Srbiji ulazi u završnu fazu, a u četvrtak u ponoć na snagu stupa izborna tišina koja se završava u nedelju u 20.00 časova sa zatvaranjem biračkih mesta.

U nedelju, 17. decembra, svoje biračko pravo moći će da iskoristi 6.500.165 upisanih birača na jednom od ukupno 8.273 biračka mesta.

Srbi sa Kosova i Metohije glasaće na biračkim mestima na jugu centralne Srbije - u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Građani koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu to mogu da učine na 81 biračkom mestu koja će biti otvorena u 31 zemlji.

Glasanje već u subotu

Zbog vremenske razlike u subotu će biti organizovano glasanje u Portugaliji, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD i Kanadi, dok će se u ostalim zemljama glasati u nedelju.

Birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka moći će da glasaju na 36 biračkih mesta u više opština, a u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija biće otvoreno 29 mesta.

Na republičkim izborima glasači će moći da biraju između 18 lista sa ukupno 2.817 predloženih kandidata za 250 mesta u parlamentu.

Za pokrajinske izbore utvrđeno je 13 izbornih lista, za izbore za Skupštinu grada Beograda 14, a lokalni izbori biće organizovani u ukupno 65 gradova i opština.

U periodu izborne tišine od 14. decembra u ponoć, do 17. decembra u 20.00 časova, zabranjeno je da se medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, predstavljaju kandidati ili liste na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Birački listići
Birački listićifoto: Beta

Glasanje od 7 do 20 sati

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Zakon o izboru narodnih poslanika za kršenje pravila izborne tišine predviđa novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica. Pravila se odnose na televiziju, radio, štampane medije i medijske internet portale, dok kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom.

Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak.

Biračka mesta otvaraju se u 7.00, a zatvaraju u 20.00 sati. Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese neki od ličnih dokumenata - važeću ličnu kartu ili pasoš.

Rok za dostavljanje poziva za glasanje građanima istekao je juče, a poželjno je, ali ne i obavezno da oni na biračkom mestu predaju taj poziv.

Prst mora da se obeleži sprejom

Nakon što se glasač potpiše u birački spisak, član biračkog odbora mu prska kažiprst desne šake sprejom kako bi se između ostalog izbegla mogućnost da neko glasa više puta, jer se sprej otkriva lampom. Ako birač odbije da mu se sprejom obeleži prst, birački odbor mu ne sme dozvoliti da glasa.

Svi birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće ili na nekom drugom mestu ako obaveste birački odbor najkasnije do 11.00 časova na dan glasanja. Pre izbornog dana o takvoj potrebi treba obavestiti birački odbor, a najkasnije na dan glasanja kada se odbor direktno kontaktira.

Birač koji usled nepismenosti, slabovidosti, invaliditeta ili nekog drugog razloga nije u stanju da sam popuni glasački listić, ima pravo da na biračko mesto povede pomagača koji će umesto njega popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi.

Kada pristupite mestu predviđenom za glasanje, potrebno je da se upoznate sa sadržajem glasačkog listića koji vam je uručen. Glasački listići sadrže spisak svih izbornih lista koje učestvuju na određenim izborima. Glasa se tako što se zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju pojedinac želi da glasa.

Biračko mesto
Biračko mestofoto: Stefan Stojanovic

Glasa se lično iza paravana koji obezbeđuje tajnost glasanja. Kada glasač zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste, glasački listić treba da presavije i ubaci u glasačku kutiju.

Na biračkim mestima je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona

Ukoliko neko prilikom obeležavanja glasačkog listića pogreši, ne treba da brine. Svaki glasački listić popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao je važeći.

Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona ili drugih sredstava komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

U slučaju da nekome poziv za glasanje nije dostavljen, odnosno glasaču nije poznat broj i adresa biračkog mesta, upitom na veb-prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave može proveriti na kom biračkom mestu glasa.

Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da se biračko mesto određuje za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača, a isto pravilo važi i za inostranstvo.

Bonus video:

00:15

Puna hala u Prokuplju na predizbornom skupu liste Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.