MI-35P SU LETEĆI TENKOVI RUSKE PROIZVODNJE KOJI ĆE ŠTITITI NAŠE NEBO: Srbija kupila 11 komada od ovde države
Foto: PRINTSCREEN/TV PINK

analiza

MI-35P SU LETEĆI TENKOVI RUSKE PROIZVODNJE KOJI ĆE ŠTITITI NAŠE NEBO: Srbija kupila 11 komada od ovde države

Nebo Srbije štitiće četiri puta više helikoptera

Objavljeno: 16:32h

Helikopteri nabavljeni od Kipra će unaprediti potencijal Vojske Srbije, s obzirom na to da su srodni sa helikopterima koje smo već imali na raspolaganju. Zbog toga blage promene njihovih specifikacija neće dugo trajati i oni će uskoro biti osposobljeni za punu vojnu gotovost, smatra sagovornik Kurira.

Tokom posete kiparskog predsednika Nikosa Hristodulidisa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici predstavio 11 helikoptera modela MI-35P ruske prozvodnje, popularno nazvani "leteći tenkovi", koje je Srbija kupila od Kipra.

Helikopteri modela MI-35M su bila jedina četiri helikoptera koja je Srbija imala na raspolaganju, a sada će njihov broj skočiti na 15, što je nesumnjivo veliki skok u odnosu na prethodnu godinu. Novonabavljeni helikopteri će nesumnjivo biti veliko pojačanje i predstavljaće stub odbrane srpskog neba, u šta veruje i predsednik Vučić.

- Zvuk koji se čuje iz MI-35P je toliko zlokoban. Džaba avioni i sve, ali kad se čuje isprekidani zvuk to je samo da bežiš i da se sklanjaš - izjavio je Vučić prilikom obilaska helikoptera zajedno sa kiparskim predsednikom, dodavši da su ovi helikopteri "čudovišta".

Promo
foto: Petar Aleksić

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović ističe da je u poslednjih nekoliko godina Srbija zabeležila pozitivan rast kada je u pitanju ulaganje u oružane snage.

- Smatram da je 2016. godina bila prelomna kada su stigli Mi-17V-5 helikopteri. Od tada se jednim zadovoljavajućim tempom dolazi do uvođenja različitih sredstava što iz domaćeg proizvodnog pogona, što iz inostranstva - rekao je Radulović za Kurir.

Lider u regionu

Bolji od komšija

Veća ulaganja u vojnu opremu Naša zemlja se trenutno rangira kao 58. na Global Firepower listi i nalazi se daleko ispred zemalja u regionu: Hrvatske (69. mesto), Slovenije (86), Albanije (91), Severne Makedonije (108), Crne Gore (128) i BiH (133), a parira samo Bugarska koja je na 59. mestu. Ulogu lidera u odnosu na susedne zemlje Srbija je opravdala povećanim ulaganjem u vojnu opremu u odnosu na prošlu godinu. Srbija je 2022. potrošila oko 460 miliona evra, dok se ove godine očekuje trošak od oko 616 miliona evra za potrebe vojske i avijacije.

Programi modernizacije vojne opreme već neko vreme su značajno zastupljeni u Srbiji.

Promo
foto: PRINTSCREEN/VIDEO PLUS

- Imamo i modernizaciju sredstava koja je već postojala, kao i domaće projekte kao što su projekat PASARS i slične hibridne varijante - naveo je Radulović.

Vlade Radulović
foto: KURIR TV

On je istakao da su modeli helikoptera, nabavljeni od Kipra, srodna i nešto modernija varijanta helikoptera koje je Srbija već imala na raspolaganju.

- Kada je reč o ovom tipu helikoptera, on je malo drugačiji od MI-35M koji smo već imali, ali Kiprani su imali malo drugačiju verziju. Mi smo prethodno kupili četiri helikoptera sa oznakom "M", a ovi su sa oznakom "P". Oni su ih kupili početkom 2000-ih godina, specifičnji su po mnogo čemu - kazao je Radulović.

Promo
foto: Petar Aleksić

Sagovornik "Vesti" je objasnio i nekoliko tehničkih razlika između dva modela helikoptera i šta je neophodno da se pridošla oprema potpuno integriše u službu oružanih snaga Srbije.

- Među njima postoje neke manje razlike. Na modelu "M" glavno oružje je top kalibra 23 milimetara, dok je na kiparskim fiksni top kalibra 30 milimetara, ali i jedan i drugi mogu da koriste lansere sa nevođenim raketnim zrnima. Postoje određene razlike, ali će kiparski helikopteri biti dovedeni na specifikacije koje su najsličnije helikopterima koje već imamo - zaključio je Radulović.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.