JAVNI POZIV ZA OVAJ POSAO JOŠ TRAJE: Može da se zaradi oko 100.000 dinara, a evo koji su USLOVI
Glasačka kutija, Foto: Dragan Kadić

konkurs

JAVNI POZIV ZA OVAJ POSAO JOŠ TRAJE: Može da se zaradi oko 100.000 dinara, a evo koji su USLOVI

Konkurs za koordinatore i terenske posmatrače za poslove posmatranja izborne kampanje raspisan je još 14. septembra, a sada je produžen do 15. oktobra

Objavljeno:

Agencija za sprečavanje korupcije objavila je još 14. septembra javni poziv za prijavljivanje kandidata za posmatrače izborne kampanje, a on je sada produžen i traje do 15. oktobra. Prema podacima do kojih je došao N1, na ovim poslovima mesečno može da se zaradi i više od 97.000 dinara.

Kako piše N1, konkurs je raspisan za koordinatore i terenske posmatrače za poslove posmatranja izborne kampanje, a kako je predviđeno pravilnikom koji je objavljen na sajtu Agencije, terenski posmatrači mesečno će zarađivati jednu prosečnu mesečnu zaradu na republičkom nivou po podacima za 2022. godinu, a koordinatori 1,3 te mesečne zarade.

Izbori
Izborifoto: Ana Paunković

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna godišnja bruto zarada u 2022. godini iznosila je 1.239.792 dinara, a neto 899.196 dinara. Računicom o prosečnoj neto mesečnoj zaradi, ako taj iznos podelimo sa 12 meseci, stiže se do cifre od 74.933 dinara. Toliko će onda i dobiti terenski posmatrači, dok će koordinatori zarađivati mesečno i 97.412 dinara.

Ukupno se bira 130 posmatrača i to:

– 31 koordinatora za poslove usmeravanja rada terenskih posmatrača i prikupljanja podataka u vezi sa aktivnostima političkih subjekata u izbornoj kampanji, od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora u 27 gradova Republike Srbije i u Gradu Beogradu, za gradove i opštine.

Ko može da se prijavi, a ko ne i šta sve prolaze kandidati

Prijavu može podneti punoletni državljanin Republike Srbije, koji je završio najmanje srednju školu.

Prilikom izbora posmatrača vodiće se računa o mestu prebivališta, odnosno boravišta posmatrača, tako da može obavljati poslove iz svog delokruga u mestu za koje je određen.

Posmatrači ne mogu biti kandidati na izborima, niti mogu biti angažovani u organima za sprovođenje izbora.

Glasačka kutija
Glasačka kutijafoto: Stefan Stojanovic

Svi detalji za prijavu mogu se naći na sajtu Agencije, a popunjen i svojeručno potpisan obrazac prijave sa pratećom dokumentacijom podnosi se u štampanoj verziji, u zatvorenoj koverti lično u pisarnici Agencije ili preporučeno poštom na adresu te institucije.

Prijavljeni kandidati koji ispunjavaju uslove i čije su prijave potpune i blagovremene, biće obavešteni o mestu i vremenu održavanja usmenog razgovora.

Na usmenom razgovoru sa kandidatom Кomisija stiče uverenje o ličnim sposobnostima i opštoj informisanosti koja je od značaja za postupak posmatranja izborne kampanje. Na osnovu ocene usmenog razgovora i broja potrebnih posmatrača, sačinjava se lista kandidata koji su se kvalifikovali za obuku za obavljanje poslova posmatrača. Broj kandidata na listi može biti za 20 odsto veći od broja potrebnih posmatrača, zbog mogućnosti zamene pojedinih posmatrača u slučaju raskida ugovora.

Кandidati koji su se kvalifikovali za obuku za poslove posmatrača, biće obavešteni o mestu i vremenu održavanja obuke. Nakon održane obuke, ukoliko je to potrebno, može se pristupiti i testiranju kandidata u cilju provere znanja stečenog na obuci. Po održanoj obuci, odnosno nakon eventualne provere znanja, sačinjava se konačna rang lista kandidata za izbor terenskih posmatrača i koordinatora, na osnovu kojih direktor Agencije donosi odluku o izboru posmatrača izbornih kampanja.

Biračko mesto
Biračko mestofoto: Stefan Stojanovic

Na sajtu agencije se navodi da je odlukom o izboru posmatrača izborne kampanje za 2022. godinu ta agencija izabrala posmatrače, koje će u skladu sa pravilnikom, angažovati i dalje kao posmatrače izborne kampanje.

Ugovor o privremenim i povremenim poslovima – ko može zapravo da radi?

Nakon raspisivanja izbora, sa izabranim kandidatima zaključuje se ugovor o privremenim i povremenim poslovima.

Ovu vrstu ugovora poslodavac može, za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini, da zaključi sa:

1) nezaposlenim licem; 2) zaposlenim koji radi nepuno radno vreme – do punog radnog vremena; 3) korisnikom starosne penzije.

Bonus video:

01:14

OPOZICIJA OVO ZNA, ALI NE SME DA KAŽE ZBOG GLASAČA Stojanović analizira: Izbori kod nas nisu kao u normalnim državama

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.