VUČIĆ: Tražiću da onaj ko osvoji 45% manje od prvoplasiranog bude predsednik! I nek se glasovi broje pred kamerama!
Foto: Fonet

izrevoltiran

VUČIĆ: Tražiću da onaj ko osvoji 45% manje od prvoplasiranog bude predsednik! I nek se glasovi broje pred kamerama!

- Ništa u životu nisam ukrao, i ovu flašicu vode sam platio. A što se tiće biračkih mesta u Novom Pazaru koje pominju, predlažem da RIK otvori te džakove i da se javno prebroje ti glasovi - rekao je Vučić
Objavljeno: 07:11h

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je unapred najavio šta će pojedini političari raditi odmah posle izbora i da ga zato trenutna dešavanja na ulicama, optužbe za krađu izbora i druge izmišljotine ne iznenađuju.

- Za mene je veoma teško da političarima koji ne znaju šta žele odgovorim na gluposti koje izgovaraju. Ja sam unapred najavio šta će pojedini političari pokušavati da urade posle izbora. Bili su malo šokirani rezultatima, a onda su se u roku od 24 sata ipak organizovali i počeli demonstracije - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su neki političari koji su planirali sukobe na ulicama, očekivali da će "diktator" izvesti kordone policije na ljude koji protestuju.

foto: Filip Plavčić

- Naravno da se to nije dogodilo, jer svako ima pravo na protest i to je za mene praznik demokratije. Sve dok su protesti mirni nema nikakvih problema. Nema na ulicama ni vojske i policije, mogu da rade šta hoće i koliko hoće, a jedino što ne može je nasilje - dodao je Vučić.

Priče o krađi glasova, rekao je Vučić, su obična budalaština.

- Ništa u životu nisam ukrao, i ovu flašicu vode sam platio. A što se tiće biračkih mesta u Novom Pazaru koje pominju, predlažem da RIK otvori te džakove i da se javno prebroje ti glasovi. Evo predložiću, a mislim da kao predsednik Srbije imam zakonodavnu inicijativu, da se promeni zakon i da od sada onaj kandidat koji osvoji 45 odsto manje glasova od prvoplasiranog odmah postane predsednik Srbije, a da onaj sledeći bude premijer - našalio se Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da i da će da zamoli Republičku izbornu komsiju da javno izbroji glasove sa predsedničkih izbora održanih 2. aprila.

Vučić je, na pitanje N1 kako komentariše navode izbornog štaba Saše Jankovića da je na izborima potencijalno ukrao 319.000 glasova, to negirao i ocenio da je to "notorna glupost".

foto: Fonet

Povodom pretnji koje stižu iz Prištine, Vučić je rekao da treba nastaviti dijalog, izbeći incidente i spustiti tenzije.

- To je predlog za ljude u Briselu i Prištini. Danas bi bilo lakše da odgovaram na uvrede i pretnje, ali važnije je da uradimo nešto da stabilizujemo situaciju, sačuvamo mir i razgovaramo o svemu što su ključni problemi - naglasio je Vučić, a prenosi Informer.

On je istakao da ne može jedna poternica, jedna istraga, jedna optužnica za najteža krivična dela da bude dovoljan razlog nekome da preti opstanku celom narodu.

- To je neodopustivo. Ne može to da razume ni država Srbija, ni jedna druga zemlja na svetu i te pretnje zaslužuju najveću i najoštriju osudu - kazao je Vučić.

O protestima

On se osvrnuo i na proteste protiv njegove pobede.

"Ono što su oni želeli kordoni bili su sukobi, trikovi iz udžbenika, da daju cvet policajcima, da primene patetične trikove koji su rpimenjivani u mnogim zemljama. Mi smo sklonili policiju i vojsku da mogu da rade šta hoće, koliko hoće, jedino što ne može jeste nasilje", poručio je Vučić.

"Mislim da je ovo pravi praznik demokratije", naznačio je Vučić i poručio da svako može gde hoće, ispred skupštine, vlade, i kad god hoće da iskaže svoje nezadovoljstvo i da je to sve u redu sve dok je mirno i dok se ne ugrožava ustavni poredak zemlje.

Juče je bilo 8.400 ljudi, koji su protestvovali ispred Vlade, najviše ih je u jednom momentu bilo 9.550 dok ih je ispred Palate Srbija bilo 5.700, precizirao je Vučić i naveo da su to prave cifre i da je u svakom slučaju to veliki broj.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.