RAT NA CRNOM MORU: Da li je moguć sukob NATO i Rusije zbog presretanja brodova?
Usijanje, Foto: Promo

USIJANJE

RAT NA CRNOM MORU: Da li je moguć sukob NATO i Rusije zbog presretanja brodova?

Ministarstvo odbrane Rusije u utorak je potvrdilo da je ruska vojska ispalila hice upozorenja

Objavljeno:

Bivši komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis smatra da Moskva rizikuje da izazove direktan rat sa NATO-om u Crnom moru zbog presretanja brodova u međunarodnim vodama i nastojanja da nametne ekonomsku kontrolu Ukrajine. Stavridis, koji je predvodio snage NATO-a u Evropi od 2009. do 2013. godine, rekao je za „Politiko“ da bi eskalacija situacije u Crnom moru mogla da primora partnere Kijeva da intervenišu kako bi sprečili sakaćenje ukrajinske ekonomije. On smatra da NATO, dok obezbeđuje oružje i novac za Ukrajinu, neće samo posmatrati kako Rusija guši ukrajinsku ekonomiju.

Stavridis ocenjuje da će, ako Rusija počne da pleni brodove, NATO verovatno odgovoriti podrškom za humanitarni koridor za brodove. Prema njegovim rečima, Alijansa bi mogla da zaštiti brodove koji idu u i iz ukrajinskih luka borbenim avionima NATO-a i eventualno ratnim brodovima.

Ministarstvo odbrane Rusije u utorak je potvrdilo da je ruska vojska ispalila hice upozorenja na teretni brod koji je plovio pod zastavom Palaua ka ukrajinskoj luci Izmail, jer, kako je navedeno, nije reagovao na upozorenje.

Napetosti u Crnom moru su eskalirale otkako se Rusija u julu povukla iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru i upozorila da će svi brodovi koji plove ka ukrajinskim lukama u Crnom moru biti smatrani za potencijalne prevoznike vojnog tereta.

Da li je moguć sukob NATO i Rusije zbog presretanja brodova?

Da li će Rusija nametnuti ekonomsku kontrolu Ukrajine?

Kako bi NATO alijansa mogla da zaštiti brodove koji idu iz ukrajinskih luka?

Gosti „Usijanja“

Biljana Obradović Šahirmanjan Centar za stratešku analizu

Slobodan Dimitrijević predsedik Srpsko-ruskog pokreta

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.