VUČIĆ NEĆE NA ANDRIĆEV VENAC? Ovo je zgrada u koju će se preseliti novi predsednik Srbije!
Foto: Dado Đilas

SELIDBA

VUČIĆ NEĆE NA ANDRIĆEV VENAC? Ovo je zgrada u koju će se preseliti novi predsednik Srbije!

Za posao preseljenja kabineta šefa države zadužena je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa
Objavljeno:

Još pre izlaska na "megdan" 2. aprila, Aleksandar Vučić najavio je da će, ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, njegova kancelarija biti u Palati "Srbija", a ne na Andrićevom vencu u samom centru glavnog grada, ali je još neizvesno da li će on prvi radni dan započeti u novobeogradskoj zgradi.

Za posao preseljenja kabineta šefa države zadužena je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, a na pitanje koje bi to prostorije u ovom objektu bile pogodne za kancelariju predsednika Republike i koliko je vremena potrebno da se one osposobe, ova uprava u utorak nije imala odgovor.

foto: Nebojša Mandić

U dopisu direktora Dejana Jonića, naznačeno je da Uprava "ne raspolaže zahtevom za postupanje u vezi sa preseljenjem ili načinom korišćenja prostorija u Palati "Srbija". Obim poslova i rokovi, kako su naveli, znaće se kad zahtev stigne.

foto: fonet

Takođe, rečeno nam je da predsednik države, inače, koristi prostorije u centralnom delu Palate za protokolarne i druge aktivnosti.

Govoreći o ideji da mu kabinet bude na Novom Beogradu, Vučić je podsetio da postoji predlog da se zdanje na Andrićevom vencu pretvori u neki muzej.

Ovo zdanje je i bilo Muzej kneza Pavla od 1935. do 1944. godine, a kasnije i Muzej umetnosti. Od 1953. godine u njega su se uselili republički organi - Izvršno veće, Skupština, a zatim i Predsedništvo.

Nekadašnji načelnik DB Andreja Savić kaže da temi gde će biti smešten kabinet predsednika države treba pristupiti iz različitih uglova, a da po pitanju funkcionalnosti i reprezentativnosti Palata "Srbija" svakako treba da bude jedna od opcija.

foto: Fonet

- U njoj su bili kabineti u doba federativne Jugoslavije, koja je bila neuporedivo veća država i sigurno da ima argumenata da i danas sedište predsednika bude tamo. U odnosu na Andrićev venac, ova lokacija je neuporedivo dostupnija, pa se prilikom različitih poseta ne bi stvaralo zagušenje u centru grada, a aktuelna adresa kabineta je problematična sa bezbednosnog aspekta. Sa druge strane, to je zgrada sa istorijskom vrednošću i kao takva mogla bi da se adaptira u muzej - smatra Savić.

Inicijative o selidbi kabineta predsednika, a prethodno i Vlade iz Nemanjine 11, u Palatu "Srbija" postojale su i 2009, kad je tadašnji premijer Mirko Cvetković potencirao da se tamo izmesti njegova kancelarija. I Boris Tadić je uoči izbora 2012. najavljivao izlazak sa Andrićevog venca da bi se objekat prepustio Narodnom muzeju, ali to nije realizovano.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.