VUČIĆ NAJAVIO: Biće moguće 30 dana bolovanja bez provere komisije!
Vučić, Foto: Printscreen/Video Plus

OBRAĆANJE

VUČIĆ NAJAVIO: Biće moguće 30 dana bolovanja bez provere komisije!

Na stolu su aktuelne teme

Objavljeno: 19:14h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratili su se javnosti iz Palate Srbija.

Predsednik i premijerka govore o svim aktuelnim temama.

- U julu je olujno nevreme pogodilo opet Srbiju i proglašeno je 13 vanrednih situacija. Do sada smo isplatili 24.200.000 za obnovu stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu. Još imamo 308 zapisnika koja su trenutno na verifikaciji pa očekujemo dodatne isplate stanovništvu. 21 lokalna samouprava još nije dostavila dokumenta na verifikaciju. Vrtiće u Ćupriji i Aranđelovcu moramo u potpunosti popraviti. Prioritet su stambeni objekti i škole - rekla je Brnabić.

- Krenuli smo ubrzano da se pripremamo za EXPO 2027 u Beogradu, predstavićemo Srbiju kao zemlju novih tehnologija. Fokus je na autonomnoj vožnji, to jest na vozilima bez vozača.

- Drugi fokus je Bio 4 kampus. Treći fokus su naučno-tehnološki parkovi, nastavljamo sa izgradnjom, fokus je na Niš, Čačak i Kruševac. Četvrti fokus, nastavljamo da ulažemo u Kragujevac. Peti fokus razvoj veštačke inteligencije.

Vučić i Brnabić
foto: Beta/Miloš Miškov

Obraćanje predsednika Srbije

- Imaju pristojne predikcije i stope rasta i počela je inflacija da pada. Sa 13,7 na 12,5. Mi ćemo osim plata i penzija koje ćemo uspeti da obezbedimo, opredelili smo mnogo projekata za škole, vrtiće, bolnice, auto-puteve. Srbija je zemlja koja svakako najviše gradi i planira. Danas smo se pojavili pred vama zato što je sada reč o gotovo izmenjenom planu, mi od danas sve merimo do 2027. godine.

- Predstaviću vam nešto što su neverovatni planovi, u izvršenje tih planova moramo da krenemo koliko sutra. Trebaće nam mnogo dobrovoljaca, da cela Srbija radi za to. Beograd nećete moći da prepoznate, biće jedan od najlepših gradova na svetu, ne samo u Evropi.

- U ovom trenutku nismo zaustavili nijedan projekat koji se tiče putne ili železničke infrastrukture. U svim 28 gradova, izdvojte Beograd, uradićemo 100 plus fasada po gradu, kad je EXPO u pitanju, u naredne manje od tri godine. Uvešćemo dekorativno svetlo, napraviti ih privlačnijim.

Projekti u prostornom planu područja posebne namene

Predsednik je pokazao kako izgledaju projekti koji treba da se završe do 2027. godine kada će biti održan EXPO u Srbiji.

Predsednik je pokazao mapu kako će izgledati deo gde će se nalaziti paviljoni za EXPO 2027. Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026 - istakao je Vučić, a potom pokazao četiri ugovora koja moraju da se urade.

- Prvi ugovor je linijska infrastruktura, dva je ugovor za radove i iskop terena. Ugovor za Nacionalni stadion nisu još potpisani. U toku su pregovori. Posebno ćemo za srpski paviljon da raspisujemo i pozvaćemo sve srpske arhitekte da napravimo prezentaciju naše zemlje. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi ona podrazumeva 8 kilometara gladskih bulevara, petlju, planirani gasovod - toplovod i hladnovod.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Video Plus

Predsednik je i pokazao kako će izgledati lokacija kod starog sajma.

- Tu ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa Halom 1 da uradimo - rekao je Vučić.

Predsednik je pokazao i kako će izgledati i rekonstruisani železnički most, kao i vodotoranj, zgrada Pošte.

- U zemunskom delu gradićemo veliki akvarijum. Ovo sve mislimo da ćemo u naredne četiri godine uraditi. Ovo sve će okvirno koštati 12 milijardi evra, ali još uvek ne možemo tačno da kažemo tu cifru.

- Javna preduzeća koja će imati obaveze u okviru projekta EXPO 2027 - EPS, Elektro mreže, Beogradske termoelektrane, Direkcija za zemljište, Srbija gas i Železnice Srbije. Od presudnog značaja je šta će ostati posle EXPO 2027, otvoriće se 20. oktobra stanica Prokop, nova velelepna železnička stanica, i gradimo 18 km pruge i prvi put dolazimo do Aerodroma, sa njega ćete do prokopa moći da idete vozom. Od aerodroma do centra grada vozom za 20 minuta.

Sređivanje fasada

Predsednik Aleksandar Vučić najavio da će u okviru priprema Srbije za specijalizovanu međunarodnu izložbu Ekspo 2027, čiji će Beograd biti domaćin, u naredne tri godine biti urađeno više od 100 novih fasada u 28 gradova širom Srbije. Vučić je istakao da tu ne računa Beograd, u kojem će najviše toga biti izgrađeno.

Predsednik je kazao da će u najvećih 14 gradova, posle Beograda, biti izgrađeno, nešto više od 120 fasada po gradu, a u ostalim manjim gradovima 70 do 80 novih fasada. Sve to će biti urađeno za manje od tri godine, istakao je Vučić i dodao da fasade neće biti samo okrečene već će potpuno biti izmenjen izgled tih gradova.

- To su ogromne promene za zemlju i biće nam potrebna pomoć mnogo ljudi, od arhitekata do inženjera - rekao je Vučić.

Vučić i Brnabić
foto: Printscreen/Pink

Odgovori na pitanja novinara

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da Nemačka beleži pad, ali je toliko jaka da će ostati u 10 najrazvijenih zemalja sveta.

- Uz sve probleme koje imaju, imaju najsnažniju industriju, zato su i pogođeni visokim cenama energenata. Za nas je dobro da Nemačka bude industrijski snažna zbog saradnje sa ovdašnjim kompanijama - rekao je predsednik Srbije.

- Video sam da je 56 parlamentaraca potpisalo pismo u kojem sam napadnut ja, da sam kriv što pomažem ljudima u Republici Srpskoj, sve kao lutkar povlačim poteze, na povocu držim razne političare, isto tako Bog zna šta radim sa Srbima u Crnoj Gori, na KiM pravim probleme pošto ne priznajem nezavisnost. To pismo je suštinski protiv Srbije, oni kažu da je u Srbiji dobar onaj koji bi priznao nezavisnost Kosova, a ja sam krvi zato što ne priznajem nezavisnost Kosova i time izazivam probleme. To je moja krivica. ponosan sam na tu krivicu. Takođe sam ponosan kada vidim da tu nema nekih imena. Što se tiče Ukrajine ona nam je prijateljska zelja. Mislim da je Zelenski mnogo mudriji i pametniji od Moreškl. Jer zamislite da Ukrajina prizna nezavisnost Kosova, u jendom danu bi izgubila sve. Da li postoje na sve Evoropske zemlje. Postoje pritisci na nas. Oni žele da to završe što je moguće pre. Dobro im je išlo do 2012, malo lošije posle toga jer imaju više nepriznanja nego priznanja. Uvek ću se zalagati za slobodarski pristup i da donosimo sami svoje odluke.

O mogućim izborima

Vučić je na pitanje kada će biti izbora u Beogradu koje traži opozicija, rekao da mu niko nije tražio beogradske izbore.

- Niko mi nije tražio beogradske izbore, nudio sam 50 puta. Kada kažete beogradske izbore da li će biti samo beogradski ili još neki to ćemo da vidimo jer to nije fontana želja. Hoćete beogradske izbore? Hajde da sednemo i da se dogovorimo kada će biti. A da li će biti još neki izbori to ćemo da vidimo. Za razliku kada smo mi molili za izbore na Republičkom nivou, rekli su "ne damo" iako nisu imali legitimitet, a sada je jasno da mi imamo legitimitet i u Beogradu i u Srbiji, ali okej, ako mislite da nemamo. Idemo na izbore.

Na pitanje o mogućim ostavkama u Bačkoj Palanci, posle smrti penzionera i deteta jer su strujni kablovi visili više od dve nedelje posle nevremena, Vučić je rekao "Da, sagledaćemo sve zahteve građana, ali ne onih profesionalnih demonstranata".

Predsednik je govoreći o bolovanjima rekao da će granica sa 15 biti povećana na 30 dana.

- Uzeli smo u obzir kritike građana i bolovanje će kod opšte prakse bez komisije moći da se otvori na najviše 30 dana - rekao je Vučić.

Bonus video:

01:17

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao predsednika Crne Gore Jakova Milatovića

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.