28 GODINA OD "OLUJE" - Kako su proterani Srbi iz Hrvatske u zločinačkoj operaciji 1995?
Foto: Promo

KURIR TELEVIZIJA

28 GODINA OD "OLUJE" - Kako su proterani Srbi iz Hrvatske u zločinačkoj operaciji 1995?

Proterano je između 200.000 i 250.000 Srba, ubijeno je skoro 2.000 ljudi, dok je spaljeno više od 22.000 srpskih kuća

Objavljeno:
U pet sati ujutru 4. avgusta 1995. godine ispaljen je prvi plotun hrvatske artiljerije na Srbe u Republici Srpskoj Krajini. Napad hrvatskih snaga je bio snažan i vazdušnom paljbom i udarima pešadije. Ratna avijacija Hrvatske tukla je aerodrom u Udbini, put u Petrinji, telekomunikacijski predajnik posle čega su prekinute putne i gotovo sve telefonske veze. Brutalni napadi nisu stali do 7. avgusta, a za svega četiri dana desilo se najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svetskog rata.
Proterano je između 200.000 i 250.000 Srba, ubijeno je skoro 2.000 ljudi, dok je spaljeno više od 22.000 srpskih kuća. A kao završni udarac na ljude koji napuštaju svoje domove i beže, zločinci su bacali bombe iz aviona! Tada je za dva minuta granatiranje na Petrovačkoj cesti ubijeno 13 ljudi, i maloletnih i starih. Među stradalima je bilo četvoro dece.
Uprkos strašnom zločinu, u Hrvatskoj se i "Bljesak" i "Oluja" slave kao velika pobeda, dok su u Srbiji to dani sećanja na strašna stradanja nedužnog srpskog naroda.
Istina i pravda ni danas nisu postignute, ali sećanje ne umire! Državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas je u Prijedoru na obeležavanju Dana sećanja na sradale i prognane.
U produženom trajanju od 19.55 do 21.40 u Usijanju govorimo o zločinačkoj operaciji "Oluja".
Gosti:
prof. Predrag Marković, istoričar
Milan Antonijević, advokat
Veselin Šljivančanin, oficir JNA u penziji
prof. Velibor Stević, pilot
Urednica i voditeljka Silvija Slamnig
(Espreso/ Promo)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.