TITU ŽELE DA ODUZMU ORDEN VITEZA VELIKOG KRSTA?! Bura u Italiji zbog Josipa Broza, nacija NA NOGAMA
Josip Broz Tito, Foto: A2227 Heinrich Sanden / DPA / Profimedia

REVIZIJA ISTORIJE

TITU ŽELE DA ODUZMU ORDEN VITEZA VELIKOG KRSTA?! Bura u Italiji zbog Josipa Broza, nacija NA NOGAMA

Iz stranke "Braća Italije" pozivaju na brisanje bilo kakvih odnosa sa Titom

Objavljeno:

Roberto Menija iz stranke "Braća Italije", koja je vladajuća u toj zemlji zahtevao je da se oduzme orden Viteza Velikog krsta koji je Italija dodelila Josipu Brozu Titu 2. oktobra 1969. godine, objavio je italijanski desničarski list Il Primato Nacionale.

- Komisija za kulturu Senata odobrila je dnevni red za oduzimanje sramotnog priznanja dodeljenog komunističkom krvniku Italijana. Agenda Braće Italije obvezuje vladu da opozove najveću čast koju je italijanska država dodelila jugoslovenskom diktatoru koji je umro 1980, predviđajući mogućnost opoziva titule svakome ko je kriv za zločine protiv čovečnosti, uključujući preminule poput maršala Tita - objavio je italijanski desničarski list.

Iz stranke "Braća Italije" pozivaju na brisanje bilo kakvih odnosa sa Titom.

- Usvajanjem predloga zakona moći će se izmeniti pasus tako da se skine titula jugoslovenskog krvnika čije su ruke umrljane krvlju Italijana - piše u tekstu.

Roberto Menija je, inače, zagovornik Velike Italije, koja u svoje teritorije uključuje i velike komade hrvatskog dela Jadrana, uključujući Istru, Zadar kao i ostrva.

- To je očekivano kada se radi o postfašističkoj desnici, koja je jedan deo stranke premijerke Đorđe Meloni. Ovo je njihov doprinos reviziji istorije, koja uključuje i reviziju ocene fašizma, kao pokreta koji nije doneo samo zlo, nego i neke dobre stvari. To je istorijski narativ koji se nastoji progurati kroz službena tela pa i italijanski parlament - izjavio je za hrvatski portal Danas.hr ambasador Hrvatske u Rimu Damir Grubiša.

Bonus video:

04:03

Joška Broz o Titu

(Espreso/Kurir.rs/Danas.hr/Il Primato Nacionale)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.