Vučević odlikovan Ordenom Svetog Stefana Štiljanovića najvišim odlikovanjem Eparhije osečkopoljske i baranjske
Foto: Printscreen / Instagram

NA PETROVDAN

Vučević odlikovan Ordenom Svetog Stefana Štiljanovića najvišim odlikovanjem Eparhije osečkopoljske i baranjske

U svom obraćanju, episkop Heruvim, ukazavši na značaj današnjeg praznika, zahvalio je ministru Vučeviću

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević odlikovan je Ordenom Svetog Stefana Štiljanovića, najvišim odlikovanjem Eparhije osečkopoljske i baranjske, koji mu je danas u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj Planini u Republici Hrvatskoj uručio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.

Srpska pravoslavna crkva i Eparhija osečkopoljska i baranjska dodelile su ministru Vučeviću ovo odlikovanje u znak priznanja i zahvalnosti za veliku odanost svojoj Svetoj crkvi i delatnu ljubav naročito pokazanu kroz svesrdnu pomoć Eparhiji.

Ministar Vučević, u svom obraćanju, uz reči zahvalnosti istakao je da je to priznanje i za njega, ali i za ljude koji su se sa njim sabrali i organizovali da budu uz braću i sestre „sa ove strane Dunava“.

- Moje reči su slabe za ovaj hram, pre svega i za današnji praznik posvećen velikim apostolima. Nezahvalno je i nekorektno rangirati apostole Hristove, ali ako bismo to smeli ili se drznuli da to učinimo onda bi apostoli Petar i Pavle bili prvi među jednakima. Petar koji je kao stena učvrstio veru Hristovu i crkvu Hristovu i Pavle čije ime etimološki znači mali, mali pred Bogom, pokazujući svoju veličinu jednog čoveka, razumevajući šta znači poslušnost, da poslušnost nije slabost nego vrlina i snaga jednog čoveka – rekao je ministar odbrane.

Govoreći o Svetom despotu Stefanu Štiljanoviću, po kome priznanje nosi naziv, ministar Vučević istakao je da je on „vladao Sremom, poštovao Boga i živeo za svoj narod“ i da prema predanjima „povremeno čudna svetlost obasja mošti Svetog Stefana Štiljanovića, kao znak i poziv našem narodu da se okupi oko Hrista i u Hristu“.

- Verujem da ćemo nastaviti zajedno da radimo, sa svima vama, na očuvanju našeg nacionalnog, kulturnog, političkog identiteta, što je ljudsko i prirodno pravo svakog naroda i svakog pojedinca, čuvajući individualna, ali i kolektivna prava. Svakako je Vaša eparhija, preosvećeni vladiko, stub zajedništva i sabornosti, ali i vaša velika odgovornost, braćo i sestre, koji ste birani od našeg naroda u ovom delu Hrvatske da ga predstavljate i da mu budete odgovorni, da budete jedinstveni, složni, da poštujete Republiku Hrvatsku i naravno da volite svoju Srbiju. Svima vam čestitam ovaj veliki praznik i nadam se da ću biti dostojan ovog priznanja – naglasio je ministar odbrane.

U svom obraćanju, episkop Heruvim, ukazavši na značaj današnjeg praznika, zahvalio je ministru Vučeviću.

- Ovo skromno odlikovanje je samo mali vid pažnje za Vašu žrtvu i brigu koju ste pokazali za našu crkvu u ovom delu Republike Hrvatske, a i šire. Učinili ste mnogo toga za našu zajednicu u Vukovaru, pomogli ste nam mnogo oko obnove Sabornog hrama u Dalju i u mnogim drugim prilikama ste pokazali veliku bratsku ljubav prema našoj bogočuvanoj Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj. Danas, kada ste na ovoj velikoj i odgovornoj dužnosti ministra odbrane Republike Srbije i potpredsednika Vlade pokazujete da ste odgovorno čedo našega naroda i da sve činite za dobrobit i očuvanje naše majke Srbije, ugledajući se uvek na Hrista i na crkvu njegovu – rekao je episkop Heruvim.

Uručenju ordena u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj Planini prethodila je sveta liturgija koju je služio episkop Heruvim, uz sasluženje sveštenstva eparhija bačke i osečkopoljske i baranjske, kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, savetnici ministra odbrane i potpredsednika Vlade Nikola Banjac, Predrag Rajić i Danica Stanisavljević, kao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.