Članovi opozicije napustili sednicu RIK! Ovo je razlog!
Foto: Nebojsa Mandic

pobuna

Članovi opozicije napustili sednicu RIK! Ovo je razlog!

Gotovo svi članovi opozicije napustili su sednicu Republičke izborne komisije jer članovi vladajućih partija nisu ispoštovali ustav.
Objavljeno:

Gotovo svi članovi opozicije napustili su sinoćnu sednicu Republičke izborne komisije, pošto članovi vladajućih stranaka nisu hteli da raspravljaju o uputstvu RIK-a o izborima na Kosovu. Kako navodi opozicija, to je protivno Ustavu. Sednicu nisu napustili samo članova RIK-a iz SRS-a, grupe građana Milana Stamatovića i LSV - kaže Ninić.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Sporno pitanje postavila je Vesna Rakić Vodinelić, koja je insistirala da se o tome raspravlja, ali je predsednik Komisije Vladimir Dimitrijević to žustro odbio, rekavši da je već završena ta tačka dnevnog reda.

SRBI NAPADNUTI NA KOSOVU: Albanci kamenovali autobuse sa Srbima koji su krenuli na miting SNS!

Kako je rečeno, uputstvo RIK-a krši Ustav u dve tačke - prva je broj članova biračkih odbora, kojih će na Kosovu i Metohiji iz navodno "bezbednosnih razloga" biti samo troje. Druga je što se glasovi neće brojati na licu mesta, kako to najviši pravni akt predviđa, već će biti transportovani u Rašku i Vranje i tek tamo će početi prebrojavanje.

- U 2016. Ustavni sud je stavio van snage te dve odredbe. Zakon jasno predviđa da se glasovi broje odmah posle zatvaranja biračkih mesta, kao i u da biračkim odborima treba da sede predstavnici svih učesnika na izborima.Na Kosovu će biti samo tri člana i dovoljno je da se jedan ne pojavi i druga dva mogu da rade šta hoće - objašnjava Dragan Radulović, član RIK-a iz DS.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.