NUKLEARNA APOKALIPSA? Da li je svet na ivici nuklearnog sukoba?
Foto: Promo

usijanje

NUKLEARNA APOKALIPSA? Da li je svet na ivici nuklearnog sukoba?

Zapadni analitičari smatraju da ke njegovo „zveckanje nuklearnim oružjem" taktika koja ima za cilj da se zastraši Zapad kako bi smanjio vojnu podršku Ukrajini i kako bi Kijev započeo mirovne pregovore s Moskvom

Objavljeno: 18:03h

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je da će sukob Moskve sa Zapadom trajati decenijama, dok bi sukob sa Ukrajinom mogao da postane trajan ali i da ima nuklearnu pozadinu. On je komentarišući za list "Rosijskaja gazeta" istakao da su tenzije između Rusije i Zapada „mnogo gore“ nego tokom Kubanske raketne krize 1962. godine, kada je svet bio na ivici nuklearnog rata. Dodao je da je tad nuklearni rat bio „prilično verovatan“, ali nije bilo izgledno da će u njemu biti pobednika, dok je sada situacija takva da podrška Zapada Ukrajini povećava šanse za nuklearni sukob. Medvedev je izjavio i da nuklearna apokalipsa nije samo jedna od mogućnosti koja se samo razmatra već je vrlo izvesno da do nje dođe. Kao drugi način za rešavanje svetske konfrontacije Medvedev vidi dugotrajno "traganje za najtežim kompromisima", pozivajući na formiranje novog svetskog poretka zasnovanog na balansu interesa svih država.

Zapadni analitičari smatraju da ke njegovo „zveckanje nuklearnim oružjem" taktika koja ima za cilj da se zastraši Zapad kako bi smanjio vojnu podršku Ukrajini i kako bi Kijev započeo mirovne pregovore s Moskvom.

Da li podrška Zapada Ukrajini povećava šanse za nuklearni sukob?

Da li su pretnje Medvedeva stvarne ili taktika kojom uslovljava Zapad da smanji podršku Ukrajini?

Da li rusko-ukrajinski sukob može da traje godinama?

Gosti:

prof. dr Vinko Pandurević - general u penziji

Aleksandar M.Gajić - Centar za društvenu stabilnost

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.