Vučić: 25 firmi u igri za BG aerodrom, autoput do Prištine NIJE PUT VELIKE ALBANIJE! (FOTO)
Foto: Fonet

otvoreno o svemu...

Vučić: 25 firmi u igri za BG aerodrom, autoput do Prištine NIJE PUT VELIKE ALBANIJE! (FOTO)

- Moje je da njima obezbedimo bezbednost i sigurnost i zato je za dijalog
Objavljeno:

Premijer Aleksandar Vučić, kada je reč o koncesiji za aerodrom Nikola Tesla, rekao je da je 25 firmi ušlo u obavezujući deo procesa dodele koncesije.

- Nikada ranije nije bilo takve trke. Sofija je odustala, jer je videla da smo mnogo uspešniji u ovom trenutku - rekao je Vučić, i dodao da će rešenjem za aerodrom građani biti presrećni, i da je važno da bude izabrana kompanija koja neće da uništi nacionalnog operatera, što odmah isključuje jednu ili dve zemlje.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako je rekao, koncesionar mora da ima novac, bude uspešan u upravljanju, napraviti nove kapacitete i zgrade.

- Prema procenama već 2020. naš aerodrom imaće 10 miliona putnika, a sada ima oko 4,9 miliona - rekao je sinoć Vučić.

Beograd druge u regionu "muči" zbog svoje umreženosti koju je napravio Etihad sa Er Srbijom.

Vučić je potvrdio da je nameravao da poseti Kosovo i Metohiju, ali da nije spreman na bilo kakva uslovljavanja.

- Mi smo ih obavestili, a na njima je da li će dozvoliti - rekao je sinoć Vučić, a na opasku voditelja Pink televizije da su se tokom njegovog boravka u Moskvi pojavile informacije da Priština tu posetu uslovljava time da u delegaciji ne budu ministri odbrane i unutrašnjih poslova rekao je:

foto: Fonet

- Nisam to čuo. Ako će neko da me uslovljava, time...Mislio sam da idem, ali sad je pitanje da li ću.

Primetio je da privremene vlasti u Prištini izgleda ne razumeju svet u kojem se nalaze i ne žele ozbiljne razgovre.

- I po ovome vidim da oni imaju neke svoje kampanje? Izborna je kampanja i odgovaralo bi mi da udaram u junačke bubnjeve, a to mi ne pada na pamet - rekao je.

Rekao je da on dođe na Kosovo i ode, a da Srbi koji tamo žive treba i posle toga da budu bezbedni i sigurni, da odu u pekaru, školu...

Moje je, kaže, da njima obezbedimo bezbednost i sigurnost i zato je za dijalog.

Ocenio je takođe da ono što je problem za Prištinu nisu izbori, već formiranje Specijalnog suda za ratne zločine.

- Ono što me brine i plaši je to da to nije pitanje nekih njihovih izbora, već specijalnog suda, koji se osniva i to je opasnije u ovom trentku za nas Srbe, nego za Albance, koji treba da budu meta krivično pravnog pogona - primetio je premijer i dodao da su Albanci spremni na sve kako bi to zaustavili.

Premijer Aleksandar Vućić odbacio je tvrdnje da je autoput Niš - Priština autoput Velike Albanije.

- Oni koji to pričaju govore gluposti. Svi naši putevi vode u Niš. Koridor 10 - istočni krak Niš - Sofija, južni Niš - Skoplje, a kada budemo izgradili moravski Koridor opet izlazi na 60 kilometara do Niša - objasnio je sinoć Vučić dodajući da već postoji autoput na Kosovu do Tirane, što je bitno za privredu.

CECA OBJASNILA ZAŠTO JE PODRŽALA VUČIĆA! Možda će vas iznenaditi ono što je rekla

- Ne razumem kakav je smisao da taj put nije potreban, a to dolazi od onih koji nijedan nisu izgradili - primetio je.

- Time će ljudi iz Gračanice i južno od Ibra imati najbrži prevoz do Beograda, moći ćemo da dovedemo investitore u Toplicu. Ne razumem kakav je to smisao da nam to nije potrebno. Ništa niste uradili, a znate da nešto ne treba. Hoću Srbiju autoputeva i fabrika, to je Srbija budućnosti - istakao je.

Premijer Vučić izjavio je da se zalaže za formiranje Carinske unije koja bi doprinela da građani žive bolje, a ako neki to ne razumeju - "šta ja tu mogu".

On je rekao da je o formiranju Carinske unije razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da je ona za tu ideju, kao i evropski komensar Johanes Han i drugi iz Evrope.

foto: Vlada Srbije

Na konstatciju novinara da se tome protive Priština i Crna Gora, Vučić je rekao da razume razloge iz Prištine, te da misli da je svima jasno koji su to razlozi, dok u Crnoj Gori misle da će to da bude rezervna varijanta za evropski put i da bi njihova zemlja bila oštećena.

- Ali, mi ostajemo na evropskom putu, ali bi takva unija doprinela da se reše pojedini problemi. Pustite politiku, pričamo o ekonomiji. Kada kažemo da dolazi investitor koji ima tržište od 20 miliona ljudi, a ne 7,2 znate li koliko ćemo više da ih dovedemo i kada znaju da je region siguran - rekao je Vučić.

To je, kako je rekao, najmanji problem za Srbiju, jer mi imamo najviše direktnih stranih investicija, 2,1 milijarde evra, dok BiH ima 380 do 400 miliona evra, iako, kako kaže, nije pet puta manja od Srbije.

- Ali, mi bismo mogli da predjemo 3-3,5 milijarde, bez velikih privatizacija, samo da to uradimo. Nadam se da o tome mozzemo da razgovaramo, o konkretnim stvarima, kako da zzivimo bolje. A ako oni to ne razumeju, ssta ja tu mogu - rekao je Vučić.

VUČIĆ O KRITIKAMA NA RAČUN ŠREDERA: Doveo sam čoveka koji je najveći reformator, pred njim sam govorio o NATO agresiji!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga ruski predsednik Vladimir Putin nije ni pitao o uvođenju sankcija toj zemlji, jer zna da Srbija to nikada neće uraditi.

- Mi radimo ono što je naš interes, a naš interes nije da uvodimo sankcije Rusiji. Do sada smo izdržali svaku vrstu zahteva, najava, neću da kažem pritisaka. Nisam to ni pomenuo, ne govorim o tome ni u Vašingtonu, pa zašto bih u Moskvi. Nisam se time hvalio, nije me ni pitao Putin, jer zna da to nećemo da uradimo - rekao je on.

Na konstataciju da se stiče utisak da Brisel i Moskva "misle isto" Vučić je rekao da ne misli da misle isto, jer i jedni i drugi znaju kakva je politika Srbije, što je za poštovanje.

- Da li su oduševljeni? Nisu, niko nije oduševljen. Mi radimo ono što je naš interes - podvukao je Vučić.

foto: Fonet

Kako je rekao, niko ga ne pita ni za EU, jer, kaže, znaju da je naš strateški put u EU i da želimo najbolje odnose sa Rusijom, kao i da nećemo u bilo koji vojni savez.

- Hoćemo da sačuvamo slobodu i nezavisnost i mislim da to možemo - rekao je Vučić.

On je istakao da ni u Moskvu, ni u Berlin nije išao zbog izbora, niti zbog bilo čega drugog, već je išao da predstavlja Vladu Srbije, Srbiju i naše interese.

- Molio sam Merkelovu i hvala joj na tome da nam učini oko ovih antidamping mera za Železaru. Posle tri dana sam dobio poziv - odlaže se... - rekao je Vučić.

Vučić o poseti Kosovu: Mislio sam da idem, ali je sad pitanje da li ću! (FOTO)

Na konstataciju da neki kažu da se avioni i oružje koje ćemo dobiti "ne mažu na hleb i da se ne jedu", Vučić je ponovio da je vojno-tehnička saradnja sa Rusijom od izuzetne važnosti za Srbiju.

- A da li se to jede? Pre nekoliko godina imali smo rast od minus tri, danas će biti veći od plus 3, imali smo inflaciju na godišnjem nivou od 21 odsto, danas 1,1, deficit 7,1 odsto, danas 1,4 odsto - rekao je Vučić.

Podsetio je da pre nekoliko godina nismo ni bili na listi evropskih zdravstva, a napravili smo skok od devet mesta za dve godine, uz napredak na Duing biznis listi.

- Što se tiče ekonomije, ići će sve bolje, a ekonomija je bila, posle regiona, glavna tema razgovora sa Putinom - rekao je Vučić.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.