POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA MEĐUNARODNA VEŽBA "PLATINASTI VUK 23": Prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil!
„Platinasti vuk 23“, Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Platinasti vuk 23

POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA MEĐUNARODNA VEŽBA "PLATINASTI VUK 23": Prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil!

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil zahvalio je na pozivu da prisustvuje, kako je istakao, značajnoj međunarodnoj vojnoj vežbi

Objavljeno:

Međunarodnoj taktičkoj vežbi obučavanja „Platinasti vuk 23“ u bazi „Jug“ kod Bujanovca danas je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Na vežbi je učestvovalo oko 600 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade, ministar odbrane i predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, je zahvalio svim zemljama učesnicama vežbe „Platinasti vuk 23” i dodao da time snažimo naše partnerske odnose „neosporavajući jedni drugima pripadnost određenim vojnim savezima ili odlukama da budemo vojno neutralne države“.

– Namena i svrha cele vežbe i današnjeg prikaza jeste – reagovanje mirovnih snaga. Uz zahvalnost svima koji su učestvovali, posebno bih čestitao načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Mojsiloviću, svim generalima, oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima iz sastava Vojske Srbije. Mi smo veoma ponosni na njih, na sve ono što su prikazali na ponos cele otadžbine Srbije i što su bili na visini zadatka. Nastavićemo da učestvujemo u aktivnostima koje su od interesa za odbranu države Srbije i za podizanje nivoa obučenosti, opremljenosti, osposobljenosti Vojske Srbije, kao garanta mira i nezavisnosti Republike Srbije, poručio je ministar odbrane, prenosi se u saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane (MOD).

Vojna vežba
Vojna vežbafoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil zahvalio je na pozivu da prisustvuje, kako je istakao, značajnoj međunarodnoj vojnoj vežbi.

– Ovo je prvoklasni poligon i svakako je bilo potrebno mnogo planiranja, obuke i truda da se omogući ovakva vežba, da se omogući da pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD rade zajedno. Govorim u ime mnogo Amerikanaca koji su imali priliku da vide koliko je bila uspešna ova vežba koja svedoči o mogućnosti i napredovanju naše saradnje – rekao je ambasador Hil.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Vučević govorio je i o daljem učešću Vojske Srbije na međunarodnim vojnim vežbama.

– Na snazi je odluka Vlade Republike Srbije, a na osnovu zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, da Vojska Srbija ne učestvuje na vojnim vežbama. Izuzetak je napravljen za ovu vojnu vežbu „Platinasti vuk 23″, jer je to bio nacionalni interes Srbije, odnosno interes Vojske Srbije da se ova vežba organizuje. U odnosu na dalje aktivnosti ovakvog ili sličnog karaktera, Vlada Republike Srbije zajedno sa predsednikom Srbije, naravno i sa vojnim rukovodstvom, donosiće odluke, rekao je ministar odbrane, piše na sajtu MOD.

Međunarodna vežba „Platinasti vuk“ u Srbiji realizuje se od 2014. godine, podseća se. Vežba se realizuje u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Bonus video:

04:19

VOJNA VEŽBA PLATINASTI VUK NOSI VAŽNU POLITIČKU PORUKU! Radić: Sada se izlazi iz pasivnog držanja prema situaciji

(Espreso / Danas online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.