OBRAĆANJE PREDSEDNIKA: Noću na severu KiM sve vri, siti su Kurtija! I deca od 12-13 spremna da poginu!
Aleksandar Vučić i Nataša Pirc Musar, Foto: Printscreen/Pink

posle razgovora

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA: Noću na severu KiM sve vri, siti su Kurtija! I deca od 12-13 spremna da poginu!

Na samom početku naglasio je da se zahvaljuje na slovenačkim ulaganjima u Srbiji, te dodao da je sa njom razgovarao i o EU putu Srbije

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti na zajedničkoj konferenciji posle razgovora s predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

Na samom početku naglasio je da se zahvaljuje na slovenačkim ulaganjima u Srbiji, te dodao da je sa njom razgovarao i o EU putu Srbije. On je naglasio da je Srbija za mir i stabilnost, te dodao da se razgovaralo i o infrastrukturnom povezivanju.

- Verujem da se svi Slovenci koji ovde dođu osećaju kao kod kuće kao i mi kad odemo tamo - rekao je Vučić.

O Kvinti

- Kao što znate, mi se držimo Povelje UN i Rezolucije 1244, a razgovarali smo i o novim zabranama za ulaz robe i vozila sa srpskim tablicama, ali i da deeskaliramo... Kao što znate, Srbija nije učinila ništa da eskalira situaciju i da podsetim da nije ubijen, ranjen ili upucan nijedan Albanac već šestoro Srba, takođe protesti su mirni i nije upucan nijedan Albanac nego povređena dvojica Srba Radoš i Dušan.

Rekao je i da se sa Kvintom razgovaralo i o jučerašnjoj situaciji na teritoriji centralne Srbije. Predsednik je tim povodom pojasnio da srpske snage bezbednosti nikad nisu prekoračile administrativnu liniju a to može da se proveri i kod Kfora koji će to da potvrde.

- Ponudili smo Kvinti i spremni smo da pružimo sve snimke tzv. rekord log i Vojske i policije, ponuđeno je i da ljudi koji su ih priveli pred stručnjacima poligrafistima posvedoče gde su ih tačno uhapsili bez ispaljenog metka...

Kad je reč o Kurtijevom "objašnjenju", svi znamo koliko je njemu istina draga...

Vučić: Na severu KiM noću sve vri, nadam se da će EU moći da urazumi Prištinu

- Noću ne mogu da spavam jer znam šta se tamo noću dešava, na severu KiM... sve vri, siti su Kurtija, čak i deca od 12-13 i 14 spremna su da poginu, a to moramo da sprečimo!, rekao je predsednik na zajedničkoj konferenciji.

Slovenačka predsednica je podsetila javnost u Srbiji da se na tom mestu nalazi pet meseci i da ovde dolazi posle posete Severnoj Makedoniji. Ona je porodicama i predsedniku Srbije izrazila saučešće zbog pogibije đaka u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru te roditeljima ubijenih u Mladenovcu.

Napomenula je da bi predsednik trebalo u septembru da dođe u Sloveniju i istakla važnost procesa Brdo - Brioni, za koji je i predsednik prethodno rekao da je izuzetno važan i da će Srbija u njemu nastaviti da učestvuje.

1 / 11 Foto: Printscreen/Pink

- U Srbiji postoji 1.500 registrovanih slovenačkih preduzeća u kojima radi 25.000 ljudi, najviše Srba - rekla je Pirc Musar koja je dodala i da se razgovaralo o pitanjima poput sukcesije i arhiva.

O dijalogu Beograda i Prištine: Nije na meni da dajem savete

Slovenačka predsednica je rekla da o tom pitanju može da govori samo kao pravnik jer je pravnik i naglasila i da "Kosovo mora da uradi svoj deo posla". Dodala je i da u oktobru ide u Prištinu gde će razgovarati sa Vjosom Osmani.

Na pitanje novinara koji je savet dala predsedniku Vučiću na temu kosovsku krizu, ona je rekla da nije na njoj da daje savete ali da misli da treba nastaviti dijalog i razgovor i smiriti strasti.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Dodala je i da će Slovenija Srbiji pružiti svu pomoć na evropskom putu a potom je odgovarajući na pitanja novinara rekla da se nada da će se Srbija pridružiti raznolikoj evropskoj porodici jer se i Evropi žuri.

Čestitala je Srbiji i na svim aktuelnim sportskim uspesima te poželela da se ponovi košarkaško finale u kojem je Slovenija odnela pobedu.

Podsetimo, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji gde će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Pirc Musar će najpre održati sastanak u četiri oka, a zatim će se voditi plenarni razgovori delegacija Srbije i Slovenije, saopštilo je Predsedništvo.

Nakon toga predviđene su izjave za medije predsednika Srbije i predsednice Slovenije.

00:48

OTIŠLA SAM NA KOSOVO JER MI JE UJAK BIO RANJEN! Delibašić o teroru nad Srbima: Albanci su srušili grobni spomenik mojoj majci

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.