14 godina je prošlo od njegove smrti: Ima li Srbija danas političara kao što je bio Đinđić? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Marina Lopačić

imamo li ovde opoziciju?

14 godina je prošlo od njegove smrti: Ima li Srbija danas političara kao što je bio Đinđić? (FOTO) (VIDEO)

Cela Srbija ostala je u šoku, a vest o Đinđićevoj smrti odjeknula je kao bomba - nema čoveka koji nije pomenuo njegovo ime
Objavljeno: 09:42h

Na današnji dan pre tačno 14 godina ubijen je jedan od najpoznatijih političara Srbije - tadašnji premijer, Zoran Đinđić.

U dvorištu zgrade vlade, hicem u srce, lider Demokratske stranke tada je dočekao svoje poslednje trenutke. 12. marta 2003. godine u 12:30h pucnji ispred Vlade Srbije šokirali su sve, blindirani automobil premijera Srbije izjurio je pod rotacijom iz dvorišta vlade uputivši se ka Urgentnom centru.

Cela Srbija ostala je u šoku, a vest o Đinđićevoj smrti odjeknula je kao bomba - nema čoveka koji nije pomenuo njegovo ime.

Danas, skoro deceniju ipo kasnije, mi živimo u jednoj potpuno drugačijoj Srbiji, a pitanje je - da li postoji politička figura koja na našoj sceni koja može da parira pokojnom Zoranu?

Mišljenja su različita, kao i obično.

Kao vodeći u kampanji protiv režima Slobodana Miloševića, Zoran je u januaru 2001. godine postao prvi srpski premijer koji iza sebe nema komunističku prošlost.

foto: Profimedia

Ovo do tada ni jedan poličar nije uspeo, pa moramo odati priznanje. U Demokratskoj stranci bio je od 1989. godine, kao jedan od njenih osnivača i njen najuticajniji predsednik.

Ono što je zasigurno je da mnogi tvrde da Srbija nema ovakvog političara na svojoj sceni. A, ima li?

Ono što je naočigled svih nas, je da se dosta toga promenilo. Demokrate više nisu na vlasti, a naša zemlja ide u potpuno drugačijem smeru.

Da li je to po vama bolje ili sasvim suprotno - najgora stvar koja nam se ikada desila?

Nakon petooktobarske revolucije, Đinđić je uspeo da obori Slobodana Miloševića, a da li danas imamo nekoga ko je uspeo da obori bilo čiji režim, nakon toliko godina - na takav način?

Svoju politiku usmeravao je ka dobrobiti naše zemlje, ali je takođe bio odličan i u diplomatksim odnosima.

Za vreme njegovog mandata otpočeo je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Važio je za velikog govornika, a atentat na njega doveo je do vanrednog stanja u Srbiji i policijske akcije „Sablja“ tokom koje je uhapšeno 11.665 osoba povezanih sa organizovanim kriminalom.

foto: Facebook

Inače, pokušaji likvidacije Zorana Đinđića su brojni.

Prvi neuspeli pokušaj bio je pokušan je sredinom februara 2003, kada je grupa atentatora u kojoj su bili Zvezdan Jovanović, Željko Tojaga zvani Žmigi, Mile Luković zvani Kum i još jedna osoba planirala je da ubije Đinđića na auto-putu, Odustali su od toga zbog navodnog straha od prevelikog broja žrtava, a prisutni u blizini bili su i Dušan Spasojević i još nekoliko osoba.

Drugi neuspeli pokušaj pokušan je 21. februara na autoputu Beograd - Zagreb.

Nakon filmske jurnjave uhapšen je vozač kamiona „mercedes“ koji nije bio registrovan bio je Dejan Milenković Bagzi, pripadnik Zemunskog klana čija je namera bila da zaustavi kolonu, dok su se u blizini nalazili zaverenici s namerom da minobacačem „zoljom“ ubiju premijera.

Nekoliko dana kasnije, 7. marta, grupa u kojoj je ponovo bio Jovanović, planirala je da snajperom ubije Đinđića ispred zgrade Savezne skupštine sa gornjeg nivoa garaže „Tri lista duvana“, na uglu Ulice kralja Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, ali je od toga odustala ponovo se, navodno, plašeći slučajnih žrtava, konkretno – novinara koji su se nalazili ispred zgrade Skupštine.

Nažalost, četvrti atentat na premijera bio je, za likvidatore uspešan, a za njega - fatalan.

A, mi vas pitamo - ko danas može da mu parira?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.