SVI SU ČEKALI PRVOJA: Kad ova roda stigne u srpsko selo - to je slično PRAZNIKU (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

dobrodošao!

SVI SU ČEKALI PRVOJA: Kad ova roda stigne u srpsko selo - to je slično PRAZNIKU (FOTO)

Mužjak bele rode po imenu Prvoje, i ove godine se, prvi vratio u svoje selo – Taraš
Objavljeno:

Meštani kažu da Prvoje dugi niz godina ne prekida dugogodišnju tradiciju u tome da bude prvi koji će za sobom povući jato belih, dugonogih ptica. Zato su mu takvo ime i nadenuli.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

I ove godine Udruženje građana "Taraške rode" obeležiće dolazak roda u svoje mirno selo. Članovi udruženja će za decu, učenike lokalne osnovne škole u subotu 11. mata organizovati "Doček roda" uz prikladan program. Tako se u 11 sati planira obilazak gnezda sa prvom pristiglom rodom, tačno u podne biće izvedena predstava "Bremenski muzikanti", nakon toga deca će odgledati trejler filma "Pod istim nebom" i animirani film "Rode".

Ova aktivnost je predviđena projektom koji nosi naziv "Zaštita belih roda i njihovog staništa edukacijom školske dece", a koji je finansijski podržan od "EuroNatur" fonadacije. Projekat realizuje UG "Taraške rode" u saradnji sa OŠ "Svetozar Marković-Toza" Elemir.

- Većina meštana našeg sela otvoreno se ponosi ovim divnim pticama. Pojedini tu ljubav umeju i da iskažu, kaže Aleksandra Marovac Cucić, predsednica tog udruženja.

Prema sedmom međunarodnom popisu belih roda koji je u Srbiji sproveden tokom 2014. od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Taraš je imao najveći broj gnezdećih parova ove zaštićene vrste – čak 40.

(Espreso.co.rs / IloveZrenjanin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.