Pale i novčane kazne Tužilaštvu zbog slučaja Savamale!
Foto: Zorana Jevtić

reakcija!

Pale i novčane kazne Tužilaštvu zbog slučaja Savamale!

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, zbog nepostupanja po nalogu iz rešenja tog vladinog tela, izrekao novčane kazne Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u tri slučaja zahteva tražioca informacije, koji su se odnosili na "Savamalu"
Objavljeno:

Radi se o slučajevima: profesionalna biografija postupajućeg tužioca; informacije o tome da li su protiv lica koja nisu postupala po zahtevima tužioca u toku istrage pokrenuti krivični postupci i informacije o tome da li su protiv istih lica pokrenuti disciplinski postupci te ako jesu, delovodni brojevi akata kojima je to učinjeno.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Rešenja Poverenika su prema zakonu konačna, obavezujuća i izvršna, ali Više tužilaštvo po njemu ipak nije postupilo.

Umesto da postupi po rešenju, Više javno tužilaštvo obavestilo je Poverenika da je celokupne spise predmeta prosledilo Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu, navodi se na sajtu Poverenika.

"Budući da takav postupak ne predstavlja nikakav Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđen procesni akt, nameće se zaključak da Više tužilaštvo "uspostavlja" nov, u pravnom poretku nepostojeći mehanizam za izigravanje prava javnosti, a zapravo čini kažnjiv prekršaj iz čl. 46. tač. 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja", navedeno je.

foto: Filip Plavčić

Kako stoji u saopštenju, nakon toga, novim dopisom, Više javno tužilaštvo obavestilo je Poverenika da se obratilo Republičkom javnom tužilaštvu sa inicijativom da ono tužbom kod Upravnog suda zatraži poništaj rešenja Poverenika.

Republičko javno tužilaštvo je moglo, i još može (ako je u stanju da za to iznađe bilo kakav opravdani razlog) da podnese takvu tužbu Upravnom sudu, ali čak ni to ne bi predstavljalo opravdanje za nepostupanje po konačnom, izvršnom i obavezujućem rešenju, navodi se u saopštenju Poverenika i dodaje: "Eventualnu odluku o odlaganju izvršenja mogao bi, po zakonu, doneti jedino postupajući sud".

Nepoštovanje zakona od strane bilo kog organa vlasti uvek je razlog za zabrinutost, a pogotovo kada to čini organ kakav je tužilaštvo u čijoj zakonskoj definiciji stoji da mu je jedna od osnovnih funkcija da "štiti zakonitost", navodi se.

A u konkretnom, i inače više nego neprijatnom slučaju "Savamala", koji s razlogom privlači veliku pažnju javnosti, i domaće i strane, uskraćivanjem javnosti informacija koje su sasvim očigledno legitiman predmet njenog interesovanja i čije objavljivanje ne može ugroziti ni jedan legitiman interes, slučaj dobija dodatnu nepoželjnu dimenziju, zaključuje se u saopštenju Poverenika.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.