Ljajić: Ovde je reč o sukobu 2, 3  najveća domaća izvoznika oružjem, a ministarstvo je samo kolateralna žrtva!
Foto: Beta

odbili samo jednu dozvolu...

Ljajić: Ovde je reč o sukobu 2, 3 najveća domaća izvoznika oružjem, a ministarstvo je samo kolateralna žrtva!

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić demantovao je danas da Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ispituje postupke tog ministarstva kada je reč o prodaji oružja Saudijskog Arabiji, koje je po navodima nekih medija završilo u rukama terorista Islamske države, ocenjujući da je ministarstvo "kolateralna žrtva rata domaćih izvoznika oružjem"
Objavljeno:

Beogradski mediji su danas preneli da je nakon upozorenja iz ambasade Rusije u Beogradu BIA počela da istražuje informaciju da je oružje namenjeno Saudijskoj Arabiji završilo u rukama džihadista, a da se istražuje i proces izdavanja dozvola u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, zbog čega su smenjene dve službenice.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U izjavi agenciji Beta Ljajić je naveo da se ta informacija pojavila pre dva meseca i da su i tada "svi koji su poželeli da informaciju provere dobili podatke iz kojih se vidi da konkretni slučaj ne postoji".

- Od 2012. do 2015. nalazimo se u vrhu po transparentnosti izdavanja dozvola za izvoz oružja. Ispred nas su samo Švajcarska i Nemačka. Svako ko želi može da dodje i proveri izdate dozvole - rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, dozvole se izdaju u roku od 24 sata nakon što ih odobre BIA i ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova.

- U poslednjih pet godina odbili smo samo jednu dozvolu. Ovde je zapravo reč o sukobu, takoreći 'ratu' dva-tri najveća domaća izvoznika oružjem, a ministarstvo je samo kolateralna žrtva - naveo je Ljajić.

Kada je reč o smenama u Sektoru za naoružanje i vojnu opremu u tom ministarstvu, nadležni ministar istakao je da je jedna od službenica, Tatjana Mojsejev premeštena na drugo mesto zbog drugog slučaja.

- Nije odgovorila na pismo stranog klijenta koji je tražio informacije o pojedinim izvoznicima oružja iz Srbije i zbog toga je premeštena odlukom sekretara na drugo radno mesto. Kada sam video ko je sve intervenisao za nju nakon toga shvatio sam da je dobro što je to učinjeno - objasnio je Ljajić.

BONUS VIDEO: Anketa iz Šilerove

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.