ZAVRŠEN EKSPOZE MANDATARKE BRNABIĆ, POČELA RASPRAVA: Nama su svetinje nacionalni interesi Srbije!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

važan dan za skupštinu

ZAVRŠEN EKSPOZE MANDATARKE BRNABIĆ, POČELA RASPRAVA: Nama su svetinje nacionalni interesi Srbije!

Mnogo smo uradili ali nova vlada imaće još veće izazove!

Objavljeno: 13:59h

Poslanici Skupštine Srbije danas prisustvuju posebnoj sednici, a na dnevnom redu je jedna jedina tačka - izbor nove Vlade Srbije na čijem čelu će se treći put naći Ana Brnabić koja će na početku zasedanja izneti svoj ekspoze i predlog ministara.

1 / 31 Foto: Zorana Jevtić

13.37 - Očekujem od ministara da svakog dana daju sve od sebe i da se svakog dana sa poštovanjem odnose prema svkaom građaninu Srbije, rekla je mandatarka posle čega je poimence pročitala svakog kandidata za ministra predlažući tako Skupštini sastav svog kabineta.

Kandidati za ministre

Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova;

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane;

Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija;

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine;

Rade Basta, ministar privrede;

Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede;

Irena Vujović, ministar za zaštitu životne sredine;

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

Dubravka Negre, ministar rudarstva i energetike;

Maja Popović, ministar pravde;

Aleksandar Martinović, ministar za upravu i lokalnu samoupravu;

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog;

Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova;

Tanja Miščević, ministar za evropske integracije;

Branko Ružić, ministar prosvete;

Jelena Begović, ministar za nauku, tehnološki razvoj i inovacije;

Danica Grujičić, ministar zdravlja;

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja;

Darja Kisić, ministar za brigu o porodici i demografiji;

Husein Memić, ministar za turizam i omladinu;

Zoran Gajić, ministar sporta;

Maja Gojković, ministar kulture;

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu;

Mihailo Jovanović ministar za informisanj i telekomunikacije;

Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja;

Novica Tončev, ministar bez porfelja;

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja;

Edin Đerlek, ministar bez portfelja;

- Jel sam pogrešila - upitala je mandatarka u jednom trenutku pročitavši ime dr Darije Kisić Tepavčević, kandidata za ministra za brigu o porodici i demografiju, a potom poručila:

- Dragi kandidati za ministre, ne zaboravite ni u jednom trenutku da je čast služiti svojoj zemlji!

13.27 - Da se poštuje teritorijalni integritet Srbije. Mandatarka Brnabić podsetila je na brutalnu agresiju na Srbiju 1999, državu koja nije kročila na tlo druge zemlje, kojom je uveden princip prava jačeg koji je stvorio presedan i otvorio pandorinu kutiju čije posledice gledamo danas - u toku novog sukoba na tlu Evrope i slučaju Ukrajine i Rusije.

* Nama su svetinje nacionalni interesi Srbije, to su naše crvene linije, a to treba da znaju i svi ministri kad je reč o Kosmetu

* ostajemo posvećeni dijalogu s Prištinom i Briselskom sporazumu, nastavićemo borbu za naš teritorijalni integritet, kao i da pomažemo i da podržavamo naš narod na KiM, ali i u državama regiona - očuvanje jezika i ćiriličnog pisma.

13.15 - Prioriteti nove vlade. Mandatarka Brnabić je rekla da će prioritet nove vlade biti reforma pravosuđa i beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala. Brnabićeva je rekla da će naredna vlada imati mnogo veće izazove nego što smo mogli da zamislimo.

Prema njenim rečima, posle pandemije mislili smo da dolaze bolji dani, ali dogodio se rat na evropskom kontinentu.

"Jedina spoljnopolitička tema je Ukrajina. Svet klizi u treći svetski rat. Deluje mi da su emocije nadvladale razum. U ovakvom svetu Srbija mora da se pozicionira i sačuva stabilnost. To je glavni zadatak", rekla je Brnabićeva i dodala da kao što se prošla Vlada bavila zdravstvom sada moramo da se bavimo energentima.

13.10 - Prioritet energetika, razvojni plan Srbija 2020 - 2025. Mnogo smo uradili u prethodne dve godine ali novu vladu očekuju još veći izazovi... Svi su mislili da će posle kovid pandemije sve biti lakše a onda je došao rat na evropskom kontinentu... Usledila je jagma za hranom i jagma za energentima, a Srbija treba da se pozicionira u jednoj takvoj situaciji tako da će prioritet u narednom periodu biti - energetika.

Mandatarka je nabrojala sve energetske projekte poput izgradnje hidroelektrane, konektor ka Bugarskoj i izgradnju naftovoda ka Mađarskoj što će biti prioritet nove vlade.

Dodala je da je najambiciozniji projekat nove vlade iz oblasti biotehnologije - Bio4 kampus.

Skupština
foto: Printscreen/Youtube

13.00 - Ekspoze mandatarke Brnabić. Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić se na početku obraćanja osvrnula na mandat prethodne Vlade na čijem je bila čelu i zamolila za podršku za naredni mandat.

Jagma za hranom i energentima

- Mnogo smo uradili u prethodne dve godine ali novu vladu očekuju još veći izazovi... Svi su mislili da će posle kovid pandemije sve biti lakše a onda je došao rat na evropskom kontinentu... Usledila je jagma za hranom i jagma za energentima, a Srbija treba da se pozicionira u jednoj takvoj situaciji tako da će prioritet u narednom periodu biti - energetika.

"Poštovani narodni poslanici, poštovane građanke i građani Republike Srbije, danas imam ogromnu čast da predstavim predlog programa Vlade Republike Srbije za naredni mandat i zamolim za podršku kako bismo Srbiju uspeli uspešno da vodimo i u godinama pred nama", navela je Brnabićeva na početku obraćanja.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/Youtube

Navela je kako je pandemija ekonomski iscrpela i najjače zemlje na svetu, ali da smo iz toga mogli da izvučemo važne pouke.

"Srbija je u prethodne dve godine pokazala, kao što smo obećali tog oktobra 2020. godine da ume da se nosi sa zdravstvenim izazovima pandemije. Kao apsolutni prioritet Vlade, ako se sećate, tada smo definisali brigu o zdravlju građana i borbu protiv kovida 19", rekla je mandatarka.

Podsetila je da su u tom periodu izgrađene tri bolnice, čime je, kako je navela, spaseno na hiljade života, kao i da je država nabavila pet različitih vakcina protiv koronavirusa, zbog čega je, istakla je, Srbija u svetskim medijima predstavljena pozitivno.

Kako je istakla, prioritet ostaju izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih zdravstvenih ustanova i da su tokom pandemije zdravstvenim radnicima plate povećavane tri puta.

12.40 - Počela sednica Skupštine. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić, koji je konstatovao da sednici prisustvuju 192 poslanika. Pozdravio je veliki broj gostiju u sali - predstavnika Vojske Srbije,

Prema predlogu koji je upućen skupštini, nova vlada će pored premijerke imati još 28 ministara od kojih su trojica bez portfelja.

Prvi potpredsednik vlade biće Ivica Dačić koji će biti i šef diplomatije, a za potpredsednike su predloženi ministar finansija Siniša Mali, ministarka kulture Maja Gojković i ministar odbrane Miloš Vučević koji je do sada obavljavao funkciju gradonačelnika Novog Sada.

Poslanici već počeli da pristižu u parlament

1 / 16 Foto: Zorana Jevtić

Podsetimo, predsednik Skupštine Vladimir Orlić sazvao je Drugu posebnu sednicu sa početkom u 12.30 časova. Posle ekspozea mandatarke za sastav nove vlade Ana Brnabić, otvara se rasprava.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić je u nedelju nakon sednice Predsedništva stranke saopštio imena kandidata za članove nove vlade.

00:18

U Skupštini Srbije danas na dnevnom redu je izbor nove Vlade Srbije

Nakon toga, potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je da je Glavni odbor SNS-a jednoglasno usvojio predlog za sastav nove vlade.

Treća vlada Ane Brnabić imaće čak tri ministra bez portfelja i to Novicu Tončeva i Đorđa Milićevića iz SPS-a kao i Edina Đerleka, nekadašnjeg šefa kabineta muftije Muamera Zukorlića i portparola Stranke pravde i pomirenja.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.