STIŽE POJAČANJE: Srbija od Belorusije dobija S-300 i osam migova 29?! (FOTO)
Foto: Stefan Jokić/Fonet

odlična vest!

STIŽE POJAČANJE: Srbija od Belorusije dobija S-300 i osam migova 29?! (FOTO)

Pojačanje naoružanja i unapređenje srpske namenske industrije dogovorio srpski predsednik vlade
Objavljeno: 18:31h

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić dogovorio je sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom nabavku raketnih sistema protivvazdušne odbrane tipa "buk" i avione "mig 29", rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević po povratku iz Minska.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Beta / Milan Obradović

Do veoma važnog aranžmana za Srbiju došlo je u trenutku kada se svi u Srbiji spremaju za predsedničke izbore i pojedinci troše gomilu para na sopstvene kampanje. Za razliku od njih, srpski premijer radi na pojačanju vojnog arsenala zemlje.

Ministar odbrane naglašava da je, zahvaljujući dogovoru premijera Aleksandra Vučića i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, tokom posete delegacije Vlade Srbije Minsku dogovorena isporuke dva diviziona sistema "buk" i osam "migova 29" koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine, s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju. Na taj način, uz rusku donaciju "migova 29" po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biće značajno unapređen i modernizovan.

Jeremić delio Beograđanima čaj uz poruku: Zagrevamo se! (FOTO)

- Belorusija, još od sovjetskih vremena, ima izuzetno razvijenu optoelektroniku i elektroniku. Ne samo da su sačuveli ove tehnoligije, već ih i dalje razvijaju. Njihovi kamioni i građevinske mašine bi mogli biti zanimljivi za Vojsku Srbije, moguća je saradnja sa FAP-om - rekao je on.

Ministar odbrane u ovom trenutku nije mogao da se izjasni koliko bi Srbiju koštali remont i modenizacija "bukova" i "migova 29".

-Sa Belorusijom ćemo razgovarati i o nabavci čuvenih sistema S-300, reč je o verzijama S-300 V i S-300 PG kojima oni raspolažu. Oni jesu i biće tema naših razgovora, ali da li će biti u naoružanju u VS zavisi od daljih detaljnih analiza i dogovora - dodao je Đorđević.

Ruski migovi stižu

Kada je reč o ruskoj donaciji vojne tehnike, Đorđević očekuje da će šest "migova 29" uskoro biti na aerodromu u Batajnici.

-Svi ugovori su potpisani, očekujem da će avioni u Vazduhoplovnom remontnom zavodu "Moma Stanojlović" biti u martu, najkasnije u aprilu. Ruski eksperti će kod nas obaviti njihov remont i modernizaciju, uz podršku naših stručnjaka - dodao je ministar.

Kada je reč o isporuci tenkova i izviđačkih oklopnih vozila oni će biti isporučeni kada ruska strana odluči.

-Ova donacija je nesporna i za razliku od aviona neće biti potreban remont i modernizacija ovih sredstava - naglašava Đorđević.

Bonus video

Hapšenje dvojice napadača na žandarma u Novom Sadu

(Espreso.co.rs / Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.