Tomislav Nikolić: Moćnici bi da menjaju istoriju, nećemo im dati!
Foto: Fonet

obeležavanje holokausta

Tomislav Nikolić: Moćnici bi da menjaju istoriju, nećemo im dati!

Predsednik Tomislav Nikolić poručio je da istoriju danas pokušavaju da menjaju moćnici i da Srbija to ne sme da dozvoli
Objavljeno: 13:47h

U Srbiji je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Predsednik Tomislav Nikolić poručio je da istoriju danas pokušavaju da menjaju moćnici i da Srbija to ne sme da dozvoli.

U obraćanju na centralnoj državnoj komemorativnoj ceremoniji odavanja počasti na Starom sajmišu, Nikolić je rekao da nam ponekad prebacuju da se previše bavimo svojom istorijom i da bi trebalo da se okrenemo budućnosti, a da ti saveti dolaze uglavnom od onih koji se sa svojom prošlošću nikada nisu suočili iskreno. "Zbog toga i danas neki od moćnika smatraju da je poslušnost uslov koji bi trebalo da bude ispunjen kako bismo sarađivali, kako oni kažu otvoreno i konstruktivno. Pokušavaju da nas nateraju da činjenice doteramo, ideološki upodobimo na način kako to danas nekome najviše odgovara. Onda to više nisu činjenice i nije istorija, već trgovina žrtvama na koju Srbija nikada neće pristati", istakao je predsednik Srbije. On je rekao da je kolektivno pamćenje izuzetno značajno ne samo zato što ga dugujemo svojim precima, nevinim žrtvama bezumlja i zla, već zato što je to pamćenje odbrana od poricanja, zaboravljanja i pokušaja promene istorijskih činjenica.

foto: Beta / Miloš Miškov

"Davna izreka kaže da istoriju piše pobednik, ali danas pokušavaju da je menjaju moćnici. To ne smemo da dozvolimo, to bi naše stradalne sugrađane ubilo po drugi put", poručio je Nikolić i istakao da moramo iskreno da se posvetimo očuvanju mira i razuma, kako se ratovi ni bezumna stradanja više nikada ne bi ponovila. Predsednik Srbije je naveo da je naša tuga, sećanje i pamćenje večno i iskreno, kao što je iskreno i naše praštanje bez kog ne bismo mogli da izgrađujemo prijateljstva i sa onim državama i narodima iz kojih su potekli pojedinci, ideolozi koji su osmišljavali Aušvice, Jasenovce, Sajmišta... Nikolić je naveo da Srbija veruje da se perspektivni odnosi među narodima i državama u savremenom svetu grade na međusobnom razumevanju i uvažavanju, zajedničkom interesu, prijateljstvu, a nikada na ustupcima koji dovode u pitanje naše žrtve, našu stradalnu prošlost, naše biće i istoriju.

BONUS VESTI:

ESPRESO.CO.RS u poseti migrantima

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.