Toma Nikolić plaćao Montgomeriju 7,5 hiljada evra po satu DA NE RADI NIŠTA?!
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Pitanje beza odgovora

Toma Nikolić plaćao Montgomeriju 7,5 hiljada evra po satu DA NE RADI NIŠTA?!

Ugovor iz 2010. godine otkriva da su Nikolić i Montgomeri imali saradnju koju je tadašnji predsednik SNS plaćao papreno. Bivši ambasador SAD kaže da za taj novac nije radio skoro ništa!
Objavljeno:

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić plaćao je bivšem ambasadoru SAD, Vilijamu Montgomeriju dve godine satnice od 7.500 evra - ni za šta, tvrdi istraživačka mreža "Open source investigations".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naime, ova grupa istraživačkih novinara tvrdi da je Nikolić Montgomeriju u periodu od 2010. do 2012. godine uplatio više desetina hiljada evra.

Iako je ova priča 2011. godine protutnjala srpskim medijima, sada na nju pada drugačije svetlo!

foto: Printscreen

Naime, na sajtu ove istraživačke mreže zapažaju da je 17.januara 2017. godine Nikolić primio sadašnjeg ambasadora SAD, Kajla Skota, i da je zadao "javni šamar" američkoj administraciji zbog podrške nezavisnosti Kosova. No, iako je, kako navode, antiamerička retorika uobičajena za srpske političare, ocenjuje se da je ovo licemerno od strane Nikolića, s obzirom da je 2010. godine, kada je bio lider SNS, zaposlio američkog ambasadora kao lobistu.

foto: Zorana Jevtić

Montgomeri, koji je podržavao intervencije u BiH i Hrvatskoj ali i rat protiv Srba na Kosovu, registrovan je u američkoj administraciji kao agent Nikolića i SNS 18 septembra 2010. godine. Naravno, i Nikolić, i Montgomeri to su poricali. Montgomeri je kazao, u diplomatskom maniru "da nije imao ulogu u političkim aktivnostima SNS", dok je Nikolić na te optužbe odgovarao tvrdnjom da se radi o "veštičjem lovu".

foto: fara.gov, Printscreen

Ipak, kako otkriva Open source investigations, ugovor o saradnji postoji na sajtu američkog ministarstva.

Pogledajte ugovor o saradnji Nikolića i Montgomerija

Po tom ugovoru Nikolić je plaćao Montgomeriju 7.500 evra mesečno, uz bonus za konsultantske usluge. Ovaj "savetodavni" angažman vredeo je 35.000 evra, potpisan je na 6 meseci, uz mogućnost produženja.

foto: fara.gov, Printscreen

Ali ova istraživačka mreža tvrdi da Nikolić nije plaćao 7 i po hiljada evra mesečno, Montgomeriju, već je taj iznos bivšem ambasadoru plaćao po satu. Tako barem ispada!

Naime, u izjavi koji je Montgomeri dao američkim vlastima kazao je da je njegov angažman za SNS bio neznatan, i često ograničen na samo sat vremena mesečno.

foto: Espreso

Na kraju, ispalo je da je Nikolić njemu isplatio desetine hiljada evra da radi baš ništa, jer kako i sam Montgomeri tvrdi izveštaji i preporuke na koje se obavezao ugovorom iz 2010. godine nikad nisu napisane, i on za SNS nije spremio nikakve informativne izveštaje.

Sve što je on radio su sporadični razgovori sa članovima SNS, a to ćaskanje je Nikolić plaćao papreno.

Teško je izračunati konačan iznos, a ova saradnja je obnavljana. U aprilu 2012. godine još je bila na snazi, čemu svedoči i ugovor iz ovog perioda (evo i dokaza).

NIKOLIĆ: Ugovor nije realizovan

foto: Beta

Iz pres službe predsednika Srbije danas su nam saopštili da su tu priču već razjasnili, i da do realizacije ugovora ipak nije došlo.

- Gospodin Montgomeri dugo pre toga nije bio ambasador, sklopio je ugovor sa strankom, koji je uredno prijavio svojim vlastima. Do realizacije ugovora ipak nije došlo.

Iako su nam rekli da je priča stara 8 godina, na nove detalje iz istrage nismo dobili komentar.

Bonus video:

Zbog ovog smo se smejali političarima u Srbiji:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.