NEMAČKI IZVEŠTAJ O VLADI: Reforme zaustavljene, problem korupcija i vladavina prava, Vučić igra na nacionalizam!
Foto: Fonet

Nisu zadovoljni

NEMAČKI IZVEŠTAJ O VLADI: Reforme zaustavljene, problem korupcija i vladavina prava, Vučić igra na nacionalizam!

„U skladu s tim se Vučićeva retorika u izbornoj kampanji (za razliku od pre dve godine) ne koncentriše na reforme i približavanje EU, već se u prvi plan pre svega vraćaju nacionalističke i etnocentrične ideje" piše u internoj analizi nemačkog Ministarstva spoljnih poslova
Objavljeno: 12:15h

Reforme u Srbiji su zaustavljene, a naprednjaci igraju na kartu nacionalizma – piše u internoj analizi nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koju DW ima uvid. Kao negativni primeri ističu se Savamala i smene u RTV-u.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

„Program reformi koji je premijer Vučić ambiciozno počeo pre dve godine zapao je u teškoće“, piše u jednom poverljivom izveštaju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koji DW ima uvid. Kao problem tu se tumači to što su „delimično poništena smanjenja penzija i plata u javnom sektoru“, kao i što slabo napreduje najavljena „privatizacija ili likvidacija gubitaških javnih firmi“.

„U skladu s tim se Vučićeva retorika u izbornoj kampanji (za razliku od pre dve godine) ne koncentriše na reforme i približavanje EU, već se u prvi plan pre svega vraćaju nacionalističke i etnocentrične ideje. U Srpskoj naprednoj stranci inače pre svega državni predsednik Tomislav Nikolić zadovoljava religiozno-konzervativni, nacionalistički i deo birača naklonjen Rusiji“, stoji u kratkoj analizi.

Navodi se da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zabrinuto zbog manjkave vladavine prava i široko rasprostranjene korupcije. I na tim poljima su, piše, zastale najavljene reforme uprkos otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU. „Problematiku posebno osvetljava do sada nerazjašnjeni slučaj Savamale“, o kojem se navodi da „policija nije reagovala na pozive građana“, da su usledili masovni protesti na ulicama Beograda, ali da istraga nije odmakla.

foto: Beta

U izveštaju se dodaje da se „demokratska opozicija žali na pokušaje zastrašivanja od strane vlasti kao i na pristrasno izveštavanje medija koji zavise od marketinških prihoda i državnih firmi“. „Nedugo nakon izborne pobede SNS u Vojvodini, otpušten je programski šef tamošnjem javnog servisa RTV i zamenjeno je više urednika. RTV je pre toga važio za jednu od retkih televizija koje izbalansirano izveštavaju“, zaključuje se u papiru do kojeg je došla naša redakcija.

Ovakvi interni izveštaji Ministarstva spoljnih poslova služe za pripremu poslanicima i državnim službenicima, recimo pred današnju (sreda) sednicu Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga na kojoj će glavna tema biti Zapadni Balkan. Takva kratka analiza pokazuje da se u Berlinu kritički gleda na razvoj u Srbiji, iako u javnim nastupima vodećih političara za vlast u Beogradu postoje samo pohvale.

BONUS VIDEO:

Anketa: Pitali smo građane da li znaju da su banci dužni 986 evra

(Espreso.co.rs / DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.