Od Tome Diplome do Dr Neše iz Beograda: Sve sumnjive diplome srpskih političara! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić

sumnjiva lica

Od Tome Diplome do Dr Neše iz Beograda: Sve sumnjive diplome srpskih političara! (VIDEO) (FOTO)

Diplome vodećih političara u Srbiji često su dovođene u pitanje, ali ove četiri su najviše "bole oči"
Objavljeno: 17:47h

Neki od vodećih političara u zemlji pod sumnjom su da su plagirali doktorske teze, pa su njihova zvanja i diplome bile u žiži javnosti, ali i tema podsmeha na društvenim mrežama.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovo su neki od njih.

* Toma Nikolić

Srpskom štampom sevnula je kao munja vest da je diploma Tome Nikolića farsa. Tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić došao je do diplome kad su njegovi kadrovi preuzeli Univerzitet "Braća Karić", tvrdili su izvori prestoničke štampe.

- Njegovu fakultetsku diplomu, odnosno diplomski rad uradila su dvojica funkcionera na BK univerzitetu, a isto tako i master rad i master diplomu. Naravno da se Nikolić nikad nije ni pojavio na odbrani ovih radova - otkrio je izvor Kurira pre nekoliko godina.

Njegov diplomski rad i master rad uzeti su sa BK univerziteta i samo je naziv malo modifikovan, a sve ostalo je isto. To nije plagijat, to je ustvari krađa tuđih radova i najteži oblik zloupotrebe, govorio je tada isti izvor.

Ove sumnje Nikolić je podgrejao kada u jednoj od emisija nije znao koji smer je završio, ili prosto nije hteo da odgovori.

*Siniša Mali

Siniša Mali odbranio je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu 2013. godine doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije".

Već sledeće godine pojedini mediji tvrdili su da je u pitanju plagijat.

Predsednik Odbora SANU za visoko obrazovanje, akademik Dušan Teodorović izjavio je da je imao uvid u doktorsku disertaciju gradonačelnika Beograda Siniše Malog i da je to "strašan plagijat".

foto: Dragana Udovičić

"Na osnovu proučenih dokumenata mogu da kažem - da, to je strašan plagijat", rekao je Teodorović u intervjuu za Vreme.

Teodorović je rekao da je "posve neobično" što je reč o ekonomisti koji je na FON-u dobio doktorat iz tehničkih nauka, ali i da su u komisiji pred kojom je Siniša Mali branio doktorsku tezu bila tri člana "čije su reference katastrofalne, u suštini nikakve".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.