Dok Janković i Jeremić cepaju opoziciju, šta mislite, ko najviše profitira?
Foto: Nebojša Mandić

dobro ili loše?

Dok Janković i Jeremić cepaju opoziciju, šta mislite, ko najviše profitira?

Analitičari misle da bi opozicija bolje prošla da ima jednog kandidata na izborima
Objavljeno:

Dok vlast i dalje mudro ćuti i ne iznosi mišljenje ko će biti kandidat za predsednika Srbije, opozicija za sada ima dvojicu koji će se definitivno kandidovati - Sašu Jankovića i Vuka Jeremića. I, to su samo kandidati koje će podržati "demokratski glasači", a da ne pominjemo da će radikali imati svog predstavnika - Vojislava Šešelja, Dveri svog...

Analitičari misle da će upravo zbog neujedinjenosti opozicije doći do rasipanja glasova.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Beta

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Espreso kaže da bi opoziciji lakše bilo da na predstojećim predsedničkim izborima bude jedan kandidat, jer će u suprotnom doći do rasipanja glasavova.

- Neminovno je da dođe do nekog rasipanja glasaova, jer Janković i Jeremić imaju negde istu glasačku publiku. U 1. krugu će definitivno doći do rasipanja glasova, pa će njih dvojica u nekom trenutku morati da uđu u polemiku, i da glasače ubede zašto baš da glasaju za njih. Tako će glasači jednog podržati, a drugog odbaciti - rekao je poltički analitičar Dejan Vuk Stanković, i dodao da postoji mogućnost da upravo zbog rasipanja glasova poraste rejting lidera radikala.

Stanković smatra da može da dođe do situacije da u 2. krug sa kandidatom SNS i SPS, pošto veruje da će ove dve stranke imati zajedničkog kandidata, ode i Vojislav Šešelj, kao predsednički kandidat SRS.

- Vrlo je izvesno da dođe do toga, pa da lider radikala ode u 2. krug. Janković i Jeremić su sada konkurenti, baš kao što bi Jankoviću konkurencija bio Obradović, Šešelj, ili kandidat SNS, tako mu je sada konkurent Jeremić, iako negde imaju iste glasače - rekao je Stanković.

foto: Fonet

Đorđe Vukadinović kaže za Espreso da postoji realna šansa da na predsedničkim izborima dođe do rasipanja glasova.

- Iako postoji teorija da je možda bolje da ima više kandidata kako bi se zahvatio veći deo birača, mislim da može da dođe do rasipanja glasova. Ovakva teorija mogla bi da prođe samo ako bismo bili sigurni da ima drugog kruga - i da ce opozicioni kandidat sigurno u njega uci. A to, ni jedno, ni drugo, nije zagarantovano Ovako postoji mogućnost da lider radikala Vojislav Šešelj uđe u drugi krug, odnosno da bude drugi. Mnogo bi bilo bolje da opozicija ima jednog kandidata, pa nije slučajno 2.000. godine imala jednog kandidata, iako nisu svi bili bas odusevljeni Kostunicom - rekao je Vukadinović, koji ne isključuje mogućnost da se prilikom raspisivanja izbora, opozicija ipak ujedini i izađe u javnost sa jednim kandidatom.

foto: Profimedia

Politički analitičar Srđa Trifković za Espreso kaže da je očigledno da se i Janković i Jeremić nadmeću za istu ciljnu grupu i da su ideološke razlike među njima minorne.

- Ipak, lične ambicije će izgleda prevagnuti, pa ne verujem da će bilo ko ustuknuti iz ove trke - kaže za Espreso.co.rs analitičar Srđa Trifković.

Ovim je opozicija sama sebi presudila, smatra on, a od dva igrača koji se bore za iste glasove, po njemu, više šanse ima Jeremić.

- Jeremić je jači, spolja podržavaniji igrač, imaće veće resurse - smatra Trifković.

Iz svega ovoga je jasno - izgleda da će "proevropski" , "demokratski" kandidati izgleda svojim sukobljavanjem raditi za Vučićevog kandidata - pa da li to bio neko drugi, ili premijer sam!

(M.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.