RASKOL U DS: Evo zašto je Todorić za Jeremića, a ostali za Jankovića!
Foto: Fonet, Profimedia

početak podela?

RASKOL U DS: Evo zašto je Todorić za Jeremića, a ostali za Jankovića!

Izgleda da unutar Demokratske stranke nisu baš svi složni
Objavljeno: 13:52h

Iako je Demokratska stranka podržala Sašu Jankovića kao zajedničkog kandidata za predsednika Srbije, izgleda da unutar stranke i nisu baš svi složni.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Internacionalni sekretar DS Vladimir Todorić, uprkos tome što je partija koju predvodi Dragan Šutanovac dala javnu podrške zaštitniku građana Saši Jankoviću, odlučio se za Vuka Jeremića.

Todorić je na Fejsbuk profilu javno i detaljno obrazložio zašto će podržati Jeremića.

On je napisao da je za naredne predsedničke izbore Demokratska stranka prvi put posle 2000. godine, odlučila da nema svog kandidata, već da podrži nekoga sa strane.

- To samo po sebi nije loš potez, naprotiv, ali je vrlo važno znati zašto se to radi. Stranka kada proceni da nema puno izgleda na uspeh na izborima treba da podrži onoga koji ima takve izglede i koji može da prikupi više glasova nego što bi ona sama. Takav kandidat bi onda crpio glasove van spektra glasova na koji računa DS, što bi moglo da znači da ili sam ima veći kredibilitet (pa će povući apstinente i „razočarane“) ili može da računa na glasove i levog i desnog centra. Uzgred, ovo drugo je uvek bilo ključno za uspeh na predsedničkim izborima u Srbiji. U svakom slučaju, izjave predsednika DS - a da Saša Janković predstavlja personifikaciju vrednosti za koje se DS zalagala govori u prilog tome da je u pitanju skoro isto glasačko telo i da nema efekta ukrupnjavanja - napisao je Todorić na svom Fejsbuk profilu.

Todorić je naveo i da su do nedavno najviši funkcioneri DS javno govorili da je stranka „duplirala rejting“ i da je na iznad 10% a takve izjave se i danas daju od predsednika stranke. Kako kaže, po najozbiljnijim istraživanjima do sada rejting Saše Jankovića (o kome misli sve najbolje) nikada nije prešao 7%.

- Postavlja se pitanje zašto bi stranka podržala kandidata van stranke koji ili ne može da osvoji više glasova nego sam predsednik stranke ili može da osvoji neznatno više glasova. Postoji dva moguća odgovora: 1) da bi neko drugi van stranke pretrpeo neuspeh, odnosno da bi se izbegla odgovornost za loš rezultat ili 2) uskraćivanje podršku Vuku Jeremiću iz bojazni da će mu uspeh obezbediti vođstvo nad strankom - napisao je Todorić, i dodao da se u oba navedena slučaja isključivo radi o vođenju računa o stranačkim interesima a nikako nacionalnim.

foto: Fonet

Kako je objasnio, na predsedničke izbore se mora gledati kao na priliku za početak nečeg novog a ne kao na opasnost za stranku iz koje se treba izvući sa što manje žrtava. Pogrešan izbor Demokratske stranke oko toga kojeg kandidata treba podržati nije nešto što treba shvatiti olako, naprotiv.

- Ohrabrivanje projekta, tj takvog kandidata, za kojeg se sa sigurnošću zna da ne može ugroziti kandidata SNS, predstavlja indirektnu pomoć ovoj katastrofalnoj vlasti zbog kojeg svakog dana sve više propadamo. Svako respektabilno istraživanje javnog mnjenja i to u poslednje tri godine govori da samo Vuk Jeremić ima šanse da pobedi na predsedničkim izborima. Njegovi kvaliteti su mu nažalost samo donosili nevolje sa Demokratskom strankom - prilikom kandidature za potpredsednika DS 2010, kada je nepravedno izbačen 2012. dok je predsedavao Skupštinom UN i danas kad mu rukovodstvo stranke uskraćuje podršku iz nerazumljivih razloga - napisao je Todorić u svom statusu na Fejsbuku.

BONUS VIDEO:

Predsednik Demokratske stranke, Dragan Šutanovac, u intervjuu za Espreso govori zašto je DS podržala zaštitnika građana Sašu Jankovića.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.