ORLIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE: Doneta je odluka! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Stefan Stojanović/Beta

DONOSE SE ODLUKE

ORLIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE: Doneta je odluka! (VIDEO)

Poslanici bi danas trebalo da imenuju i generalnog sekretara skupštine

Objavljeno: 21:49h

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije nastavljena je danas, a na dnevnom redu bio je izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, kao i radnih tela.

Prvo obraćanje novog predsednika Skupštine

- Čestitam svima na položenoj zakletvi i započetom mandatu. Najpre poslaničkoj grupi Aleksandar Vučić "Zajedno možemo sve" na predlogu i podršci, kao i drugim poslaničkim grupama sa kojima smo u koaliciji i onima koje su me podržale. Želim da zahvalim svima vama koji ste tokom ove diskusije tokom ova dva dana izrazili podršku našoj državnoj politici. To je pokazatelj razumevanja za važnost trenutka koji je sve više nego lak. To smatram najvažnijim. Vi koji niste podržavali našu državnu politiku, ali koji ste govorili najteže stvari na račun naše politike, na šta imate pravo, želim da vam kažem da pokušaje da na bahat način i zloupotrebom nećete moći nikoga da impresionirate. Ne očekujte da ćete na taj način da promenite volju naroda koji su izabrali na demokratski način. Svi smo imali predstavnike u RIK, a ta komisija je donela odluku jednoglasno. Svi su tamo podigli ruke da su rezultati izbora potpuno legitimni. Boravak svakog od nas u ovoj sali pokazatelj je šta mislimo o izborima u našoj zemlji - rekao je Orlić.

Odluka je doneta

Doktor Vladimir Orlić javnim glasanjem izabran je za predsednika Skupštine Srbije. Glasanje je izvršeno prozivkom narodnih poslanika. Za su glasala 154 narodna poslanika.

Rasprava u toku, obeležila je polemika najvećih partija pozicije i opozicije

Raspravu u parlamentu obeležila je polemika između aktuelne premijerke Ane Brnabić i poslanice SSP Marinike Tepić.

Sledi pauza od 15 minuta.

Dveri i Zavetnici protiv; PUPS,JS, SDPS za izbor Orlića

Boško Obradović iz Dveri takođe ne planira da glasa za izbor Orlića, ali uz napomenu da je Orlić pokazao poslednjih dana da može da komunicira sa opozicijom i da se nada da će krenuti tim putem.

Milica Đurđević Stamenkovski (Srpska stranka Zavetnici) rekla je da neće glasati za predlog SNS-a zato što smatraju da ne mogu danas da daju blanko poverenje uzevši u obzir pređašnju praksu naprednjaka, ali da se nada da će vladajuća stranka pokazati političku zrelost i uspostaviti demokratske procedure.

Hadži Milorad Stošić (PUPS - Solidarnost i pravda) i Života Starčević (JS) su najavili da će podržati izbor Orlića.

Aleksandar Jovanović Ćuta (Moramo Zajedno) rekao je da će Orlić morati da poštuje volju građana izraženu kroz narodnu inicijativu, a kojom se traži da se Skupština izjasni o predlogu građana da se donese zakon o krajnjoj zabrani eksploatacije litijuma i bora na čitavoj teritoriji Srbije.

Muamer Bačevac (SDPS) je rekao da predsednik Skupštine treba da bude istinoljubiv i spreman na kompromis i da veruje da Orlić ima te kvalitete.

Enis Imamović (Evropski regioni) rekao je da oni neće glasati za izbor Orlića jer predstavaljaju suprotstavljene politike.

Robert Kozma (Zeleno-levi klub) rekao je da se Orlić u svojoj političkoj karijeri "trudio svojski da građani ne čuju nijedan drugačiji stav od stava režima".

Glasanje za predsednika Narodne skupštine Srbije

U Narodnoj skupštini je nastavljena konstitutivna sednica 13. saziva i počela je rasprava o drugoj tački dnevnog reda, izbor predsednika parlamenta.

Predsedavajući Vladeta Janković rekao je da je za novog predsednika predložen jedan kandidat, Vladimir Orlić, izabran sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Potom je šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov obrazlaže predlog da predsednik Skupštine Srbije bude Vladimir Orlić.

Sednica je počela burno, nakon sto je Janković predstavio poslaničke grupe i šefove, započele su čarke između šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova i Zorana Lutovca i DS.

- Gospodine Lutovce, nemojte da dobacujete, posle ćete da bežite. Juče ste postavili presedan i mi se ponašamo u skladu s tim, aplaudiraćemo - nakon čega je usledio aplauz naprednjaka.

Jovanov je naveo da je nakon sjajne pobede na izborima koji su prethodili ovom sazivu skupštine, ukupna situacija u svetu dodatno iskomplikovana sukobom u Ukrajini.

- Parlament će imati teška vremena pred sobom, a namera nam je da ga vodi osoba koja može, ume i zna da sledi srpsku politiku u narednom periodu - ni istočnu, ni zapadnu, ni severnu, ni južnu, samo onu koja je u interesu Srbije. Ne želimo da se ponašamo kao navijači, ne želimo da učestvujemo u karikiranju filma "Tri karte za Holivud" gde se selo deli na one koji podržavaju Ruse i one koji podržavaju Amerikance, već da sačuvamo zemlju stradanja, razaranja i naš narod umiranja - kazao je Jovanov.

18.41 Predsedavajući Vladeta Janković opomenuo je poslanika "Moramo - Zajedno" Aleksandra Jovanovića Ćutu zato što se direktno obratio poslanici SNS Ani Brnabić.

Jovanović je pitao Anu Brnabić "šta je dogovarala sa Rio Tintom u Londonu" i poručio da ako neko hoće da vratio ponovo Rio Tinto u priču imaće stotine ljudi na barikadama.

Ranije danas, poslanici poslaničke grupe "Moramo - Zajedno" izjavii su da su tokom konstitutivne sednice parlamenta uočili da, kako kažu, projekat Rio Tinta nije završen. Šef te poslaničke grupe Nebojša Zelenović tvrdi da se na tom projketu intenzivno radi.

Dodao je da oni nemaju ništa protiv rudarenja, čak naprotiv, ali da je važno da se nacionalni resursi koriste na najbolji način.

- Još niko nije otkrio tehnologiju da se iz Jadra izvuče litijum na bezbedan način. Oni ne žele da vide druge potencijale koje ima Jadar - rekao je Zelenović novinarima u skupštini.

18.23 Šef poslaničke grupe Dveri - patriotski blok Boško Obradović rekao je da je ta poslanička grupa podnela inicijativu da se održi posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se razgovaralo o rezoluciji Evropskog parlamenta, a u kojoj se po prvi put u nekom od zvaničnih dokumenata Evropske unije "pominje međusobno priznanje Srbije i lažne države Kosovo".

17.01 Šefica poslaničke grupe "Ujedinjeni" Marinika Tepić rekla je za Orlića da je "netipični naprednjak" jer je završio državni fakultet.

- Da smo danas pročitali njegovu biografiju bili bismo iznenađeni. Navikli smo da njihovi kadrovi završavaju nepoznate fakultete za godinu-dve. U tom smislu je Orlić netipičan SNS, međutim, deo njegove političke biografije vodi u zabrinutost. Orlić je simbol erozije skupštine - ocenila je Tepić.

Navela je da su konsultacije predstavnika stranaka sa Orlićem protekle u konstruktivnom tonu, ali, kako je dodala, poučeni iskustvom opozicija ne može poverovati da će se neko ko je bio "promoter brutalne mržnje prema svima koji ne misle svojom glavom" promeniti.

16.54 Zamenik šefa poslaničke grupe NADA - Novi DSS - POKS Vojislav Mihailović izjavio je da ta poslanička grupa neće glasati za Vladimira Orlića, ne zato što imaju nešto protiv njega, već zbog toga što žele da se ubuduće bave opozicionim radom.

- Kada govorimo o potredsednicima i članovima odbora, tu ćemo glasati - za, jer je reč o dogovorenim paketima na kosnultacijama - rekao je Mihailović.

16.28 - Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je da se do 1. septembra zakaže sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se razgovaralo o KiM, te da vlast inicira sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom predsedava Kina, a od 1. septembra Francuska na kojoj bi se takođe razgovaralo o situaciji na Kosovu.

- Pokažite da ćete brinuti o nacionalnim interesima - rekao je Aleksić.

16.02 - Šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac rekao je da Vladimir Orlić, ako bude izabran za predsednika skupštine, ne može, kako kaže, neprijatno da iznenadi.

Bilo je reči i o izboru, odnosno kandidaturi Lutovca za potpredsedničko mesto.

Naime, Milenko Jovanov je poručio Lutovcu da je očigledno da traje jedna politička brakorazvodna parnica unutar opozicije, ali da, kako je, rekao, treba da zna da javnost ne učestvuje u brakorazvodnim parnicama i da tim odnosima ne opterećuju širu javnost.

- Glasaćemo i za vas (Lutovca) i za njih (Borka Stefanovića) - rekao je Jovanov, a Lutovac je odgovorio da ništa on nije tražio nego da su ga kandidovala 35 poslanika svojim potpisima u skladu sa Poslovnikom, te da je on tražio da se poslanici pojedinačno izjasne.

- Nisam tražio da budem izabran već da se glasa prozivkom - rekao he Lutovac i dodao da vlast obmanjuje kada kaže da je nešto opoziciji dato.

15.15 - Nastavljena je sednica parlamenta, iako su se šefovi poslaničkih grupa dogovorili da se govori o temi, uglavnom su se u nastavku reklamirale povrede Poslovnika.

Poslanik Ujedinjenih Borko Stefanović upozorio je predsedavajućeg da prekine praksu da poslanici koriste povrede Poslovnika da bi replicirali i da to traje tri minuta,

- To ne liči ni na šta i morate intervenisati - rekao je Stefanović.

14.03 - Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić predstavio je novinarima u parlamentu poslaničku grupu.

- Ono što smo danas videli jeste da je teško da možemo očekivati da se vlast promeni. Prva rečenica njihovog šefa jeste pitanje da li smo uzeli terapiju. Jasno je da vlast ne želi argumentovanu raspravu već rijaliti. Mi ćemo argumentovano i stručno diskutovati o svim temama i predlagaćemo zakonska rešenja, osnivanje anketinih odbora za ispitivanje afera - rekao je Aleksić.

On je naveo da je Narodna stranka zajedno sa zeleno-levo koalicijom, Moramo i Ne davimo Beograd podržali izbor Zorana Lutovca da bude potpredsednik Narodne skupštine, navodeći da oni nisu želeli da učestvuju u konsultacijama sa vlastima.

Aleksić je kazao da je Orlić kandidat za predsednika skupštine bio "uzdanica" gaženja Doma Narodne skupštine.

14.00 - Predsedavajući Vladeta Janković odredio je pauzu od sat vremena na šta ima pravo po Poslovniku i pozvao je šefove poslaničkih grupa na konsultacije.

13.49 - Polemisali su šef poslanika SNS Milenko Jovanov i poslanici poslaničkog kluba Moramo.

Poslanik kluba Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je obraćajući se poslanicima SNS da su "Vučićevi robovi", a Jovanov mu je odgovorio da "nismo robovi Aleksandra Vučića, ali radije ćemo biti robovi Aleksandra Vučića nego Viole fon Kramon".

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja pozvala je predsedavajućeg da primeni načelo reciprociteta i da ima iste aršine i prema vlasti i prema opoziciji, dodajući da se poslanicima vlasti daje opomena za istu stvar za koju se opozicija zamoli da se "lepo obrati".

13.30 - Vladimir Gajić, poslanik Narodne stranke, ocenio je da Ana Brnabić ne može da sedi u poslaničkoj klupi, jer je i dalje predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu, a član Vlade ne može biti i poslanik.

Gajić je istakao da ona obavlja funkciju do izbora nove Vlade i da će ona prestati da bude premijerka kada parlament izabere novu Vladu.

- Ona krši ustavno načelo o nespojivosti funkcija. Ona ne može da bude član parlamenta dokle god obavlja funkciju predsednika Vlade Srbije - poručio je Gajić.

12.51 - Poslanik SDPS Branimir Jovanović najavio je da će ta poslanička grupa podržati Valdimira Orlića za predsednika parlamenta.

On je rekao i da je postugnuta veća rfeprezentativnost u parlamentu nakon što je cenzus spušten sa pet na tri odsto, dodajući da je formirano 15 poslaničkih klubova.

12.24 - Predsedavajući Vladeta Janković oduzeo je danas reč poslaniku SNS Goranu Vesiću zbog "uvredljivog govora".

Vesić je prethodno rekao da se danas bira predsednik skupštine i da misli da je primereno da se o tome govori, a da nađalost, predsednik jedne poslaničke grupe govori šta treba da uradi SNS.

- Čujemo od opozicije šta treba da uradi SNS, ostaje da se gospodin učlani u SNS, ako ga želimo, i da da onda utiče na rad stranke ili da pokuša da ima više glasova preko 126 i da utiče na rad skupštine. Ovako gledamo nekog ko je osvojio 3,83 odsto glasova koji je u skupštinu ušao jer je SNS spustila cenzus - rekao je Vesić.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

On je rekao da je reč o "političkoj impotentnosti" i da Boško Obradović radi po zadatku i na dugme.

- Uvek je na tu na dugme. Kada treba da se pravi haos, pritisne se dugme. Kada treba da se stane pristisne se dugme - rekao je Vesić, a onda mu je Janković oduzeo reč.

12.04 - Šef poslaničke grupe "Srpski pokret Dveri - partiotski blok" Boško Obradović rekao je da oni neće podržati "starog, ali da podržavaju novog Vladimira Orlića".

Da objasnim:

- Ako pogledate naše iskustvo, nisam siguran da je on najboji kandidat jer do sada nije pokazao širinu u smislu parlamentarne kulture. Upravo suprotno. Voli žestoko da se obračunava sa onima koji ne misle isto kao on. Nažalost, to je bacilo senku na ozbiljnu biografiju - rekao je Obradović.

Međutim, ukazao je da je Orlić bio korektan prethodnih dana tokom konsultacija sa poslaničkim grupama, u kojima je, kako je rekao, pokazao širinu i konstruktivnost. - Zato sam rekao novi Vladimir Orlić . rekao je Obradović i zaključio da pošto ne zna koji će Orlič voditi parlament, ne može da podrži njegov izbor.

11.48 - Ana Brnabić replicira Lazoviću, primetivši da je pomenuo tri puta i da građani mogu da pomisle da je on opsednut njome.

Brnabić se osvrnula na Lazovićeve kritike na račun vlasti, dodajući da im je Viola fon Kramon pisala govor, te dodala da je zapravo ona opsednuta njome.

- Ne možete tako teške optužbe ako nemate dokaze - poručio joj je predsedavajući Vladeta Janković, pa dobio aplauz opozicije.

Brnabić je odgovorila da nisu optužbe nego činjenice i da je i Viola fon kramon rekla da je ona napravila tu koaliciju.

- Ugurala ih je u parlament jer je Sns bila dovoljno demokratična da spusti cenzus na tri odsto, da bi vam sada pisala govore i diktirala koga da napadnu i koju politiku da promovišu. Prvo da priznamo Kosovo - odgovorila je Brnabić.

11.35 - šef poslaničke grupe "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd" Radomir Lazović rekao je danas da je nepristojno da Orlić ne bude u sali dok se govori o njemu kao kandidatu za predsednika, kao što je, kaže, nepristojno što u sali nije ni Ivica Dačić dok se govori o važnoj tački dnevnog reda.

1 / 5 Foto: Ana Paunković

- Nismo došli da se svađamo uprkos tome što se vi svađate. Mi smo došli da postavljamo pitanja, želimo da budemo glas svih ljudi - rekao je Lazović i dodao da ne može da veruje da će Orlić doprineti da rasprava bude zdrava.

- Videli smo u startu kako to izgleda, ne verujem da će doprineti da se čuje glas opozicije. On je neko ko je u javnosti prepoznat kao neko ko je protiv dijaloga. Sve što znamo o Orliću smo videli u medijima tokom debata. One govore da je on tu da dijaloga ne bude. On je svetska klasa kada je u pitanju lansiranje uvreda i pretnji - rekao je Lazović i poručio da oni neće glasati za Orlića.

11.20 - Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor rekao je da će ta poslanička grupa podržati Orlića za predsednika paralmenta, navodeći da Orlić ima bogato političko iskustvo, ali i karijeru pored politike.

- Nadamo se da će velikom većinom biti izabran za predsednika Narodne skupštine, on je iskusan poslanik, ovo mu je četvrti mandat, bio je zamenik predsednika najveće poslaničke grupe, potpredsednik Narodne skupštine, ima bogato političko iskustvo, i nije neko ko se u životu bavio samo politikom. Ima zavidnu biografiju sa više od 80 naučnih radova. Ubeđeni smo da će biti dobar predsednik skupštine - rekao je Pastor.

10.49 - Šef poslaničke grupe Aleksandar Olenik "Evropski regioni" je rekao da se "Vojvodina vratila u parlament", i ocenio ad su mnogi poslanici koji su bili iz Vojvodine u prošlom sazivu ćutali na mnoge probleme koje ima pokrajina.

Olenik je rekao da ta poslanička grupa neće podržati Vladimira Orlića za predsednika parlamenta jer predstavlja kontinuitet dosadšnje politike.

Polemika vlasti i poozicije: O dijagnozama, ko ima "nalepnicu, a ko je odlepio?"

10.15 - Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov obrazlaže predlog da predsednik Skupštine Srbije bude Vladimir Orlić.

Jovanov je kazao da Orlića predlažu jer je iskusan poslanik i tolerantan, a nisu izostali ni komentari na račun, kako je rečeno, zloupotrebe Poslovnika od strane predsedavajućeg Vladete Jankovića.

- Juče smo imali jednu sliku parlamenta koju je poslala opozicija koja se odnosila na kršenje Poslovnika. Imali smo ovde frenetične aplauze, aplaudirao je onaj koga zovu Solunac, jer je istovremen bio u Solunu i glasao (Bora Novaković) - rekao je Milenko Jovanov, a na dobacivanja da Orlić nije tolerantan odgovorio: Pa, vratite odbore koje ste dobili.

On se obratio i Zoranu Lutovcu koji je, kako je tvrdio Jovanov, dobacivao: Šta je vama, čoveče? - upitao je Jovanov i dodao da se juče dogodio presedan u vezi sa ponašanjem predsedavajućeg, te im poručio da "će imati palauza koliko hoće", a na dobacivanja iz sale odgovorio: "Čuvajte živce, trebaće vam".

On je dodao da je važno da Srbija bude na putu na kojem je bila i do sada i to na onom putu koji su podržali građani na izborima.

- Ne želimo da se ponašamo kao navijači ispred televizije, ne želimo da ucestvujemo u karikiranju filma Tri karte za Holivud - gde se selo deli na one koji su za Ruse i na one koji su za Amerikance već želimo da sačuvamo svoj narod. Zato predlažemo Vladimira Orlića jer smo uvereni da taj zadatak može da ispuni - rekao je Jovanov.

Jovanov je pozvao poslanike da podrže Orlića za predsednika.

Odgovorio mu je Bora Novaković, rekavši da je drugi čovek bio na dva mesta u isto vreme, a to je, kako je rekao, Toma Nikolić, jer kada je dao dva ispita bio je u Strazburu.

Lutovac je odgovorio Jovanovu na komentar u kojem je pomenuo "uzimanje terapije", rekavši da to nije u redu, dok je šef poslaničke grupe Zajedno Radomir Lazović odgovorio da mu se razvejala ideja da će u parlamentu biti razmene argumenata.

- Pokazali ste ovom dramaturgijom, ovim apaluzima, čini mi se da je Ana Brnabić malo slabije aplaudirala, pa ako možete to da rešite...- rekao je Lazović. Javio se i poslanik DS Srđan Milivojević koji je, kaže, čuo danas "od diplomiranog pravnika da deli lekarke dijagnoze", dodajući da je upravo u Srbiji zbog toga "tako kako jeste", jer se jedan čovek "predozirao vlašću".

Jovanov je odgovorio da je fascinantno koliko su neki ljudi opterećeni predsednikom Vučićem i u svemu vide priliku da ga spomenu i na neki način, kako je rekao, isprljaju.

- Jedini problem je što vam narod ne veruje. Ponavljali ste svaku laž koja je mogla da vam padne na pamet, ali on opet pobeđuje. Narod vidi njega, vidi vas i u tom izboru, vi ste duboko poraženo. Nemate vi problems a Vučiećm, nego sa sopstvenim narodom koji vas prepozna ma koliko se delili na frakcije. Naš narod ima neverovatnu sposobnost da vidi na kojoj ste listi, pa da ne glasa za vas - poručio je Jovanov.

Jovanov je obraćajući se Bori Novakoviću rekao da ga je viđao sa "nalepnicom, a da mu se čini da je sda odlepio".

11.09 – U toku je rasprava na sednici

10.00 - Počela sednica

Za predsednika Skupštine, Srpska napredna stranka predložiće Vladimira Orlića, koji je u prošlom sazivu bio potpredsednik parlamenta.

Dogovoreno je da će ovaj saziv imati sedam potpredsednika, a kako je juče najavljeno, naprednjaci će na to mesto predložiti Sandru Božić.

Socijalistička partija Srbije predložiće svoju dugogodišnju poslanicu Snežanu Paunović, a Savez Vojvodjanskih Mađara Elviru Kovač koja je i do sada bila na toj funkciji.

Potpredsedničko mesto zadržaće i Stranka pravde i pomirenja, ali nije precizirano da li je kandidat predsednik stranke Usame Zukorlić.

Iz reda opozicionih poslanika najavljeno je da će koalicija NADA predložiti Božidara Delića, a potpredsednici bi trebalo da postanu i Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

1 / 8 Foto: Ana Paunković

Poslanici bi danas trebalo da imenuju i generalnog sekretara skupštine.

Na dnevnom redu je Izbor članova radnih tela skupštine, a kako je ranije najavljeno, opoziciji će biti prepušteno mesto predsednika pet skupštinskih odbora.

Poslednja tačka dnevnog reda konstitutivne sednice je Izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

U skupštini je ranije rečeno da se glasanje i kraj sednice očekuju najkasnije sutra.

Juče je potvrđivanjem mandata i polaganjem zakletve konstituisan 13. skupštinski saziv, a od tog dana počeo je da teče rok za formiranje Vlade Srbije posle izbora održanih 3. aprila ove godine.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.