ŠPIGL O VUČIĆU: Paradni primer autoritarno-populističkog nacionalističkog lidera!
Foto: Printscreen, spiegel.de

nemački mediji o našem premijeru

ŠPIGL O VUČIĆU: Paradni primer autoritarno-populističkog nacionalističkog lidera!

Bivši ministar propagande diktatora Miloševića s guštom nastupa kao apostol pomirenja u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u analizi
Objavljeno: 13:08h

Premijer Srbije je paradni primer autoritarnog i populističkog lidera u regionu koji sve više skreće sa puta demokratije, piše danas Špigl onlajn uz ocenu da EU trampi vladavinu prava za stabilnost.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako prenosi Dojče vele, u svim zemljama Zapadnog Balkana vladaju autoritarni političari i korumpirane klike koje sve više okreću ledja demokratiji i vladavini prava, ali su ipak potrebni Evropskoj uniji jer su stabilni partneri važniji od principa. "Šef srpske vlade Aleksandar Vučić rado se izdaje za vatrenog obožavaoca Evropske unije i njenih vrednosti. Periodično obasipa nemačku kancelarku pravim pravcatim izjavama ljubavi u kojima hvali njeno humanističko i demokratsko držanje. Bivši ministar propagande diktatora Miloševića s guštom nastupa kao apostol pomirenja u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u analizi. Ali Vučić zna i drukčije, piše Špigl navodeći tesne odnose i vojne vežbe sa Rusijom, te "česte markantno-egomanske opaske na adresu opozicionih političara, neistomišljenika i nezavisnih medija koje su pune latentnih, ali sasvim ozbiljnih pretnji". I naravno, dodaje nemački nedeljnik, da je "u njegovim očima nazivanje masakra u Srebrenici genocidom zapravo antisrpska propaganda".

foto: Fonet

Špigl ocenjuje da je pre Vučića postjugoslovenskom Srbijom sa toliko moći vladao samo Milošević i dodaje da je Vučić "tek paradni primer autoritarno-populistički-nacionalističkog lidera u jednom regionu koji u novim uslovima evropske i svetske politike sve više skreće sa puta demokratije i vladavine prava". U analizi se citira i bosansko-austrijski politikolog Vedran Džihić koji kaže da "proces demokratizacije u regionu u celosti stoji pod znakom pitanja" jer "tamošnje političke elite ne uzimaju više EU za ozbiljno i igraju dvostruku igru sa Briselom". "Za Zapadni Balkan ne postoji linearni, normativni put ka EU. Opet je sve otvoreno, mnogi scenariji su mogući", smatra Džihić. Na opasnosti upozorava i nemački poslanik Josip Juratović iz SPD. "Izostanak integracije regiona Zapadnog Balkana u Evropu može biti veoma opasan, kako nam je pokazao raspad Jugoslavije. Nije dovoljno održati s vremena na vreme neki samit na kojem se prigodno objavljuju dobre namere", rekao je Juratović.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.