Šarčević uputio pismo upozorenja direktorima škola: Izgubili smo milione, sa tim parama smo čuda mogli da napravimo! (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić

MINISTAR PROSVETE OŠTRO

Šarčević uputio pismo upozorenja direktorima škola: Izgubili smo milione, sa tim parama smo čuda mogli da napravimo! (FOTO)

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su škole u Srbiji u izgubljenim sudskim sporovima napravile dugovanje od 215,5 miliona dinara
Objavljeno: 19:27h

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su škole u Srbiji u izgubljenim sudskim sporovima napravile dugovanje od 215,5 miliona dinara.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je istakao da će to dugovanje ministarstvo morati da pokrije, te da je uputio pismo svim direktorima da će biti pokrenuti krivični postupci protiv onih koji nastave da "srljaju" u sudske postupke za koje znaju da će biti izgubljeni.

- Sa tim parama smo mogli čudo da napravimo. Plaćamo cehove još iz 2004. godine. Poslao sam pismo prvo sekretarima škola, jer su oni pravnici i od njih tražimo da čuvaju zakon. Direktor može biti biolog, muzičar ne mora da zna zakon, ali ovaj je dužan da mu kaže - ovde grešiš, ovo ne smeš da radiš, ovde ne počinji izgubićemo", kaže Šarčević.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Pismo upozorenja je upućeno i svim direktorima škola da će biti pokrenuti ne disciplinski već krivični postupak protiv svakog ko novčano ošteti državu. "Po sadašnjem zakonu to može da se uredi, a u novim će to biti brži i efikasniji. Sve može da se uredi ako ima volje. Veliki smo rasipnici", kaže ministar i dodaje da su s tim novcem mogli da opreme škole računarima, obuče nastavnici.

Najavljuje da će tokom januara početi obuka za direktore škola koje su dobile najniže ocene u spoljašnjoj proveri kvaliteta.

On pojašnjava da je ove godine prosveta dobila oko 50 miliona evra više novca nego prošle, ali da će veći deo tog novca otići za plate prosvetara, a planirano je više novca za nauku, uvođenje dualnog obrazovanja i uvođenje elektronskog dnevnika kao prve faze digitalne mreže u školama. Upitan da li prosvetari mogu očekivati novo povećanje plata u ovoj godini, on kaže da se sada troši samo koliko se zaradi i da će povećanje plata zavisiti od rasta privrede u ovoj godini. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.