Traže krivično gonjenje i smenu gradonačelnika Leskovca zbog rashoda od 747.804.000 dinara?
Foto: Fonet

saopštenje zbog zloupotrebe

Traže krivično gonjenje i smenu gradonačelnika Leskovca zbog rashoda od 747.804.000 dinara?

Utvrđene su nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava Grada Leskovca u iznosu većem od milijardu dinara
Objavljeno: 14:53h

Srpski pokret Dveri zahteva smenu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića koji treba krivično da odgovara zbog zloupotreba, nezakonitog i nenamenskog trošenja novčanih sredstava budžeta Grada Leskovca.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Predstavnici Dveri su, kako piše u njihovom saopštenju, ukazivali na brutalne zloupotrebe gradskih čelnika kojima se pljačkaju građani Leskovca, a potvrda za te tvrdnje dobijena je od Državne revizorske institucije u izveštaju koji je objavljen 30. decembra 2016. godine u kojem se navodi da su utvrđene nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava Grada Leskovca u iznosu većem od milijardu dinara.

Srpski pokret Dveri poziva nadležne organe i tužilaštvo u Leskovcu da se u najkraćem roku na osnovu pomenutog izveštaja Državnog revizora pokrenu prekršajni i krivični postupci prema odgovornim licima navedenim u izveštaju revizora.

Ukoliko nadležni ne postupe po pozivu i dozvole da po ustaljenoj praksi, ovi slučajevi zastare, a odgovorni ne budu kažnjeni, smatraćemo da su saučesnici u kriminalu, korupciji i pljački građana Leskovca.

foto: Google street view

U „Izveštaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Leskovca za 2015. godinu“ Državne revizorske institucije navodi se: „U konsolidovanim finansijskim izveštajima grada Leskovca utvrđene su nepravilnosti u iznosu od 1.051.376.000 dinara.

Grad Leskovac je nepravilno stvorio obaveze i izvršio rashode i izdatke u iznosu od najmanje 747.804.000 dinara, i to: za plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose na teret poslodavca u iznosu od 2.186.000 dinara; za preuzete obaveze iznad odobrene aproprijacije u iznosu od 028.000 dinara; preuzete su obaveze i izvršeni rashodi u iznosu od 891.000 dinara, a da pravni osnov za izvršenje ovih rashoda nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima; bez zaključenog ugovora u iznosu od 107.919.000 dinara; bez validne dokumentacije u iznosu od 26.651.000 dinara; indirektni korisnici budžetskih sredstava su izvršili rashode iz ostalih izvora finansiranja u iznosu od 37.243.000 dinara, a da nisu podneli zahtev za otvaranje odgovarajuće aproprijacije; za preuzete i plaćene obaveze u iznosu većem od ugovorene vrednosti za 320.000 dinara; za preuzete obaveze po osnovu ugovora bez ugovorene vrednosti; bez sprovedenog postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupku javne nabavke u 2015. godini isplaćene su robe i usluge u ukupnom iznosu od 90.886.000 dinara.

foto: Fonet

Grad Leskovac je, između ostalog, angažovao i 36 lica, na određeno, po ugovoru o delu i po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima više od dozvoljenog maksimalnog broja angažovanih po ovom osnovu (gle čuda sve kadar SNS-a).

Grad Leskovac nije u potpunosti uspostavio efikasan sistem internih kontrola što je dovelo do nastanka nepravilnosti kod: pripreme i donošenja budžeta, ostvarenja prihoda, sprovođenja popisa imovine i obaveza koje se ogledaju u nepotpunosti i neusklađenosti sa važećim propisima“.

Od ukupno 32 preporuke Državnog revizora na otklanjanju grešaka, nepravilnostima i pogrešnim iskazivanjima, pod najhitnijim prioritetom je ukupno 18 preporuka za koje se zahteva se momentalno reagovanje nadležnih.

Zloupotrebe su očigledne i javnost Leskovca ne sme da ostane nema, a ni uskraćena odgovora na brojna pitanja o trošenju novca njenih poreskih obveznika.

Postaje jasno iz kog razloga na argumentovanu kritiku Dveri, gradonačelnik odgovara uvredama; zbog čega se na prečac zakazuju javne rasprave o budžetu i donose i usvajaju finansijski planovi javnih preduzeća i institucija kasno u noć i bez ikakve kritičke rasprave o njima.

Prema Zakonu o budžetu, naredbodavac za izvršenje budžeta je gradonačelnik grada, i odgovoran je za zakonsko i namensko korišćenje sredstava raspoređenih budžetom i zato Srpski pokret Dveri zahteva njegovu krivičnu odgovornost i smenu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.