DA LI JE MOGUĆE? Bosanska tajna služba OBA prisluškuje zvaničnike Srbije!
Foto: Shutterstock

akcija ušće

DA LI JE MOGUĆE? Bosanska tajna služba OBA prisluškuje zvaničnike Srbije!

Radio televizija Republike Srpske objavila je danas da poseduje naloge Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH za prisluškivanje zvaničnika Srbije
Objavljeno:

Ta televizija navodi da OBA sprovodi akciju "Ušće", u okviru koje se prisluškuju zvaničnici iz Srbije, a istovremeno je na svom sajtu objavila je skenirana dokumenta OBA-e pod oznakom tajno.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dodaje se i da se u posedu RTRS-a nalazi Predlog koji je potpisao vrh OBA-e, a koji nalaže prisluškivanja, praćenja i druge obaveštajno-bezbednosne aktivnosti nad državljanima Srbije. RTRS navodi da ova akcija traje već pet meseci.

Večernje novosti objavile su ranije danas, pozivajući se na svoje izvore, da OBA već pola godine sprovodi pojačane obaveštajne mere prema zvaničnicima Srbije i ljudima sa kojima se oni sastaju, a koje uključuju snimanje njihovih razgovora kao i praćenje i nadzor prilikom dolazaka u tu državu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potvrdio je, kako se navodi u tekstu, da Srbija ima saznanja o obaveštajnim merama prema njenim zvaničincima.

foto: Fonet

- Dobili smo određene informacije iz bezbednosnih službi da je bilo takvih pokušaja i da su verovatno na teritoriji BiH neki od naših funkcionera bili pod merama nadzora. To naravno ne govori u prilog dobroj saradnji - rekao je Stefanović za Novosti.

On je podsetio i na situaciju u vezi sa napadom na premijera Vučića u Srebrenici. Ministar kaže da je Srbija u tom slučaju imala konkretne dokaze, fotografije, snimke i svedoke da su ljudi, koji su u Potočarima pokušali da linčuju premijera, imali propusnice sa imenom i prezimenom, ali da niko od njih nije saslušan, niti procesuiran.

- Postavlja se pitanje političke volje i namere vlasti BiH. Ako je premijer prešao preko toga i nastavio da pruža ruku pomirenja, a Srbija želi da doprinese stabilnosti BiH, onda je pravo pitanje za te službe koliko se osećaju komforno zato što takav jedan slučaj nije rešen - rekao je on.

Stefanović tvrdi da su naši zvaničnici i državljani ipak sigurni i da bezbednosne službe imaju načine da odgovorne na takve mere.

Akcija usmerena prema Republici Srbiji, njenim građanima i institucijama, vodi se pod šifrom "Usće", a njeno postojanje dokazuje dokument pod nazivom "Predlog za zavođenje obaveštajnog prodora" do koga su došle Novosti, piše beogradski dnevnik.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.