MUAMER ZUKORLIĆ: Predvideo sam da će BERLIN BITI NAPADNUT!
Foto: Filip Plavčić

BIVŠI MUFTIJA

MUAMER ZUKORLIĆ: Predvideo sam da će BERLIN BITI NAPADNUT!

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka smatra da je teško dovesti u vezu tri poslednja napada u Ankari, Berlinu i Cirihu
Objavljeno: 14:56h

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka u parlamentu Srbije Muamer Zukorlić smatra da je teško dovesti u vezu tri poslednja napada u Ankari, Berlinu i Cirihu i da, za sada, ne vidi da bi ovaj naš prostor mogao biti obuhvaćen akcijama ove vrste.

Prema njegovim rečima, tri poslednja akta je teško eksplicitno dovesti u vezu, ali implicitno sve ima veze sa ratom u Siriji, posebno sa Alepom.

Primećujući da je definitivno već postala praksa da se godina završava na ovakav način, Zukorlić podseća da je u jednom svom tekstu, nakon terorističkog napada u Parizu prošlog novembra, rekao da očekuje da će sledeći biti Berlin.

- Logika i mentalitet onih koji planiraju ovakve napade je da se podstakne islamofobija i da se prosto nateraju i Nemci da sa svoje strane pojačaju negativan odnos prema muslimanima, a muslimani u Nemačkoj da se osećaju neugodno. Time se stvara klima ekstremizna i u krajnjem slučaju terorizma - naveo je Zukorlić.

Govoreći o ubistvu ambasadoraRusije u Turskoj, Zukorlić kaže da je očito namera bila da se ugroze tek obnovljeni odnosi Moskve i Ankare, nakon što je u tim odnosima došlo do zahlađenja obaranjem ruskog aviona iznad Sirije pre više od godinu dana.

foto: Filip Plavčić

Upitan može li se predvideti koji grad bi mogao biti naredna meta terorista, Zukorlić kaže da posle Londona, Madrida, Pariza, od ranije i Njujorka, a sada Berlina – nijedan više nije bitan.

- Sada će se stvari odvijati shodno dnevno političkim procenama kada je gde potrebno da se dozira negativna atmosfera - zaključio je Zukorlić.

Ipak, za nas je, kaže, ovaj naš prostor najvažniji i on ne vidi da bi za sada tu moglo doći do ovakvih akcija.

Smatra, pak, da bi Srbija morala delovati preventivno, a to, kako kaže, podrazumeva uspostavljanje nacionalnog saveta za pacifizaciju društva.

Takav predlog je ponudio premijeru Aleksandru Vučiću i dodaje da o tome postoji načelna saglasnost, ali ne, kako je rekao, i operativna spremnost da se tako nešto dogodi.

- Kultura nasilja nažalost zahvatila je i našu zemlju. Svakodnevno smo svedoci akata nasilja od onih uobičajenih do onih veoma drastičnih - naveo je Zukorlić.

foto: Filip Plavčić

Što se muslimana u Srbiji tiče, ukazuje na činjenicu da je Islamska zajednica strateško pitanje za državu jer se, kako kaže, na nejedinstvu i podeljenosti mogu instalirati negativne pojave ekstremnog shvatanja islama i nekontrolisane edukacije.

- PitanjeIslamske zajednice je strateško pitanje za državu i naciju prvenstveno sa uticajem na stabilnnost i tako bi ga trebalo shvatiti i tretirati. Zato je krajnje vreme da najviše predstavnici vlasti u agendu svojih obaveza uvrste i delovanje na vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici - kaže Zukorlić, inače, bivši muftija.

Precizira da u ovom trenutku u Srbiji ne postoji vertikala odgovornosti za versku edukaciju muslimana u Srbiji jer, kako kaže, pored legalnih ustanova postoje razni punktovi, neki pod okriljem nekih udruženja registrovanih kao nevladine organizacije, a neki čak u okviru potpuno nelegalnih organizacija, koji sprovode programe edukacije bez ikakve mogućnosti uvida i kontrole.

(Espreso.co.rs / Sandžačke.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.