Hrvatski šef diplomatije poručuje Srbiji: Ne dramatizujte!
Foto: Reuter

čekaju pojašnjenja!

Hrvatski šef diplomatije poručuje Srbiji: Ne dramatizujte!

Ministar spoljnih poslova Hrvatske, Davor Štir kaže da Hrvatska, kad je reč o poglavlju 26 u pregovorima Srbije i EU, čeka pojašnjenja
Objavljeno: 16.12.2016. 22:33h

On je naveo da se radi o pojašnjenjima kada su u pitanju obaveze Srbije oko udžbenika za srednje i osnovne škole, čiji sadržaj mora biti prilagođen hrvatskoj nacionalnoj manjini.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Štir je posle sastanka Saveta ministara u Briselu rekao da ne bi trebalo dramatizovati situaciju kad je reč o neotvaranju poglavlja 26 i da je normalno da se u radu radnih grupa traže dodatne informacije.

"Ovde nije bilo iznenađenja. Naš predstavnik je bio u Beogradu, imao dobre razgovore i sve je bilo na vreme iskomunicirano", poručio je hrvatski ministar iz Brisela.

MUSTAFA SE ŽALI BRISELU: Đurić: Prištinska protestna nota je muzika za moje uši! (FOTO)

"Kao što znate, Hrvatska je bila među državama koje nisu mogle dići rezervu kada je u pitanju poglavlje 26. Tražimo dodatna pojašnjenja, koja će nam pružiti Evropska komisija", izjavio je Štir izlazeći sa sastanka Saveta ministra EU.

On kaže da Evropska komisija u ime EU pregovara sa Srbijom kao zemljom kandidatom i da očekuje napredak koji bi omogućio Hrvatskoj da vrlo brzo, "već početkom sledeće godine", bude u situaciji da podigne svoju rezervu kada je u pitanju poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju.

"Obrazovanje nacionalnih manjina je važno pitanje, koje jeste u okviru pristupnih pregovora. U pitanju su obaveze Srbije oko udžbenika za srednju i osnovnu školu sa prilagođenim sadržajem za nacionalne manjine, pa tako i za hrvatsku nacionalnu manjinu", poručio je hrvatski ministar spoljnih poslova.

On je dodao da je hrvatska retorika takva da smanjuje tenzije, ali da traži ispunjavanje određenih kriterijuma i prolazak kroz proces transformacije za sve zemlje koje žele da pristupe Evropskoj uniji.

"To nije jednostavno, ali je dobro za same države koje pregovaraju sa EU", zaključio je hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Štir u Briselu.

Najavio je da će Srbija danas otvoriti dva poglavlja, od kojih će jedno odmah i zatvoriti.

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media