Kristofer Hil stupio na dužnost ambasadora SAD u Srbiji
Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, Foto: Printscreen/Youtube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

zvanično

Kristofer Hil stupio na dužnost ambasadora SAD u Srbiji

Novi ambasador SAD u Srbiji dobar je poznavalac prilika u regionu. Bio je zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini

Objavljeno:

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil uručio je danas akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čime je formalno stupio na dužnost.

Hil je danas doputovao u Beograd, gde će na položaju ambasadora SAD zameniti Entonija Godfrija.

Uoči polaska za Srbiju, novoimenovani ambasador je rekao da dolazi sa svežom "perspektivom prema Srbiji 2022. godine, u zemlju na koju SAD gledaju kao na važnog partnera i prijatelja", i sa željom da bilateralni odnosi napreduju "kao nikad ranije".

U poruci koju je američka ambasada objavila na Tviteru, Hil je naveo da se mnogo toga promenilo otkako je poslednji put bio u Beogradu i regionu i da je tokom godina naučio da poštuje istoriju, ali da njegov kofer neće biti "opterećen prošlošću".

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

"Nesumnjivo su ovo teška vremena. Ali verujem da naše dve zemlje mogu sa njima da se nose zajedno u konstruktivnom duhu i tonu sa shvatanjem da imamo mnogo zajedničkih interesa", napisao je Hil.

On je rekao da želi da bilateralne veze Srbije i SAD "rastu i napreduju kao nikad ranije", i da posebno želi da odnos dve zemlje "izadje iz tih globalnih izazova bolji i jači".

"Verujem u viziju dinamičnog odnosa Srbija-SAD, zasnovanog na dubokom temelju uzajamnog poštovanja", naveo je Hil.

Novi ambasador SAD u Srbiji dobar je poznavalac prilika u regionu. Bio je zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Tokom dugogodišnje diplomatske karijere službovao je kao ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, bio je pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziji i Pacifik i šef američke delegacije na šestočlanim razgovorima o Severnoj Koreji.

Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući nagradu Robert Frejžer, za mirovne pregovore i nagradu državnog sekretara za istaknutu službu. Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.