U opštinskom Centru za brigu o starima,deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" predstavljen novi priručnik
Predstavljen novi priručnik, Foto: Milka Milovanović-Minić

Kodeks ravnopravnosti

U opštinskom Centru za brigu o starima,deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" predstavljen novi priručnik

Ovaj priručnik predstavlja smernice za izradu kodeksa antidiskriminacione politike poslodavaca u Republici Srbiji sa ciljem da omogući sprovođenje principa jednakih šansi prilikom zapošljavanja i na radu

Objavljeno:

U utorak 25.marta, u prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima,deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" održan je skup pod nazivom „Biznis i ljudska prava – Kodeks ravnopravnosti“, u organizaciji regionalnog projekta SoRi Nemačke razvojne saradnje koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i nevladine organizacije „Centar za obrazovanje i usavršavanje“ (CEUS).

Skup je otvorila Stanislava Vidović, nacionalna koordinatorka projekta SoRi rekavši da je „preduslov za sprečavanje diskriminacije prilikom zapošljavanja upravo podizanje svesti i znanja poslodavaca o pravima zaposlenih, bez obzira na to da li je reč o institucijama, lokalnim nevladinim organizacijama ili predstavnicima biznis sektora. Na ovaj način želimo da kod poslodavaca podstaknemo poštovanje razlika, imajući u vidu da je to osnova za razvijanje radnog okruženja koje se zasniva na jednakim šansama. U tom smislu, Kodeks ravnopravnosti treba da pomogne institucijama i kompanijama da preuzmu veću odgovornost u sprečavanju diskriminacije prilikom zapošljavanja i na radnom mestu, čime istovremeno poboljšavaju sopstvenu reputaciju kao poslodavca, “ pojasnila je Vidović zahvalivši se direktorki opštinskog Centra i opštini na razumevanju i dosadašnjoj saradnji na promociji pozitivnih praksi, preporuka i rezultata regionalnog projekta SORI na različitim poljima.

Na skupu je predstavljen priručnik „Kodeks ravnopravnosti - Smernice za izradu kodeksa antidiskriminacione politike poslodavaca u Srbiji“, koji je izradio Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Ovaj priručnik predstavlja smernice za izradu kodeksa antidiskriminacione politike poslodavaca u Republici Srbiji sa ciljem da omogući sprovođenje principa jednakih šansi prilikom zapošljavanja i na radu.

foto: Milka Milovanović-Minić

Ideja je da usvajanje Kodeksa ravnopravnosti postane redovna praksa kod srpskih poslodavaca. S tim u vezi, na skupu je poslodavcima ponuđeno i potpisivanje dokumenta „Partnerstvo za ravnopravnost“ kojim bi se oni pridružili Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u procesu unapređenja ravnopravnosti i podržali rad na prevenciji diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja.

Direktorka opštinskog Centra, Milka Milovanović-Minić je ispred domaćina skupa pozdravila sve učesnike istakavši dosadašnju dobru saradnju sa regionalnim projektom SORI na promociji, unapređenju i zaštiti prava ranjivih grupa građana u okvirima aktivnosti opštinskog Centra koja je značajno doprinela povezivanju različitih partnera kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou.

foto: Milka Milovanović-Minić

Opštinski Centar takođe zahvaljuje na ukazanom poverenju Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije i na prepoznavanju značaja i uloge opštinskog Centra kao institucije na lokalnom nivou koja i kroz podršku organizaciji ovog skupa doprinosi stvaranju uslova za implementaciju antidiskriminacionih politika i različitih afirmativnih mera donetih i usmerenih u cilju sprečavanja, prepoznavanja i prijavljivanja svakog oblika diskriminacije sa kojom se suočavaju građani, pripadnici socijalno osetljivih odnosno ranjivih grupa - kazala je Milka Milovanović-Minić.

Skupu su prisustvovali predstavnici različitih institucija u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite iz privatnog i javnog sektora kao i predstavnici civilnog sektora sa kojima opštinski Centar sarađuje na različitim projektima.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.