Ljubav ne broji hromozome: Nedelja posvećena obeležavanju svetskog dana Daun sindroma na Novom Beogradu
Nedelja posvećena obeležavanju svetskog dana Daun sindroma na Novom Beogradu, Foto: Promo

osi informator

Ljubav ne broji hromozome: Nedelja posvećena obeležavanju svetskog dana Daun sindroma na Novom Beogradu

Zajednički je obeležen 21.03 Svetski dan Daun sindroma u prostorijama opštinskog Centra

Objavljeno: 13:01h

Opština Novi Beograd i opštinski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" su po prvi put bili domaćini obeležavanja nedelje posvećene osobama sa Daun sindromom i manifestacije posvećene obeležavanju Svetskog Dana osoba sa Daun sindromom pod nazivom "Ljubav ne broji hromozome".

Realizacija ovih značajnih aktivnosti usledila je nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između Daun sindrom Centra Banjaluka, Udruženja za Daun sindrom Beograda i opštinskog Centra u predstavništvu Republike Srpske u Beogradu na inicijativu direktora predstavništva, Mlađana Cicovića.

Opština Novi Beograd i opštinski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" na ovaj način su postali podrška realizaciji projektnih aktivnosti Daun centra iz Banjaluke koju je u januaru inicirala roditelj Marija Pavlović koja je u međuvremenu uspela da u ceo projekat uključi i Udruženje za Daun sindrom Beograd.

Na ovaj način opština Novi Beograd i opštinski Centar dali su podršku povezivanju udruženja na međunarodnom nivou i razmenu stečenih praktičnih iskustava u radu sa osobama sa Daun sindromom sa obe strane.

Grupa mladih sa Daun sindromom je u okviru ove saradnje sa svojim pratiocima bila gost opštinskog Centra u nedelji u kojoj se obeležava Svetski dan Daun sindroma. Oni su imali priliku da koriste kapacitete Centra za druženje sa vršnjacima iz Beograda ali i za promociju svojih aktivnosti i rezultata stečenih u radu.

foto: Promo

Zoran Jelić, psihoterapeut i direktor Daun Centra iz Banjaluke bio je na raspolaganju mladima sa Daun sindromom iz Beograda i njihovim porodicama sa svojim znanjem i praktičnim iskustvom tokom cele nedelje nesebično pružajući svoje znanje kroz različite tretmane i radionice. Prezentovao je elemente programa rada preuzetog iz prakse EU u radu sa osobama sa Daun sindromom. Gosti i mladi iz čitavog Beograda su tokom nedelje učestvovali i u svim inkluzivnim aktivnostima opštinskog Centra.

Na kraju, zajednički je obeležen 21.03 Svetski dan Daun sindroma u prostorijama opštinskog Centra.

  • Uvek ćemo podržati dobre inicijative bez obzira odakle dolazile jer se jedinstvenost našeg Centra i socijalne politike na opštini Novi Beograd upravo ogleda u povezivanju različitih aktera društvene sredine sa ciljem podrške ranjivim grupama i pažljivom osluškivanju različitih potreba naših građana - kazala je direktorka opštinskog Centra, Milka Milovanović-Minić na otvaranju manifestacije "Ljubav ne broji hromozome".

Manifestaciji su prisustvovali pored gospodina Mlađana Cicovića i predstavnici grada Banjaluke, generalni sekretar za kulturu i socijalnu politiku, Neven Stanić i direktorka Centra za socijalni rad grada Banjaluke, Irena Joldžić koji su pozdravili sve prisutne i poželeli uspešan rad udruženjima na polju promocije i ostvarivanja prava osoba sa Daun sndromom.

Manifestaciju i kulturno-umetnički program osoba sa Daun sindromom su uveličali volonteri iz volonterskog tima učenika Farmaceutsko-fizioterapeutske škole sa Zvezdare.Tokom ove nedelje zajedničkih aktivnosti usmerenih na poboljšanje kvaliteta života osoba sa Daun sindromom i razmene iskustava u radu, opštinski Centar je obišao direktor predstavništva Republike Srpske u Berogradu, Mlađan Cicović i pomoćnica ministra za porodicu omladinu i sport, Republike Srpske Bosiljka Šćekić. Oni su prisustvovali habilitacijsko-rehabilitacijskim aktivnostima mladih sa Daun sindromom iz Beograda i Banjaluke u okviru obeležavanja nedelje Daun sindroma koju su organizivali Udruženje za Daun sindrom Beograd i Daun centar Banjaluka u kapacitetima i uz podršku opštinskog Centra.

Direktorka opštinskog Centra, Milka Milovanović-Minić je gostima predstavila misiju i viziju opštinskog Centra jedinstvenog u Beogradu i Srbiji i naglasila da će Centar uz podršku opštine Novi Beograd nastaviti da pruža podršku u svojim kapacitetima i mogućnostima, unapređenju kvaliteta života osoba sa Daun sindromom kako u Beogradu tako i u Banjaluci kroz njihove zajedničke aktivnosti.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.