Vitezovi osmeha: Anti-stigma program „Prihvatamo različitost“
Anti-stigma program „Prihvatamo različitost“, Foto: Promo

osi informator

Vitezovi osmeha: Anti-stigma program „Prihvatamo različitost“

Na kraju radionice učenici su prezentovali kako su se osećali tokom korišćenja različitih pomagala

Objavljeno:

Ove nedelje, govorimo o dogadjanjima u regionu, te iz Zagreba donosimo intervju sa Marijom Škes, magistrom edukacijske rehabilitacije, voditeljicom i koordinatorom anti – stigma programa „Prihvatamo različitost“.

foto: Promo

Realizacija Anti-stigma programa „Prihvatamo različitost“ Službe za javno zdravstvo u osnovnim školama nastavljena je senzibilizacijskim edukativnim radionicama „Učimo poštovati različitost“.

Edukativne radionice realizuju se u saradnji sa studentima radne terapije Zdravstvenog veleučilišta. Ciljevi navedenog programa su smanjenje stigmatizacije i predrasuda o deci sa teškoćama u razvoju kao i osoba s invaliditetom uopšte, te podsticanje pružanja podrške od strane vršnjaka deci sa teškoćama u razvoju.

Tokom interaktivne radionice učenici su upoznati s različitim vrstama teškoća u razvoju i invaliditeta, kako pristupiti, uspostaviti primerenu komunikaciju i pomoć (znakovni jezik, Brajevo pismo), koja pomagala koriste deca sa teškoćama u razvoju, mogućnosti prilagodjavanja u okolini (razredu, školi, kod kuće).

foto: Promo

U drugom delu edukativne radionice učenici su podeljeni u grupe i svi su bili u mogućnosti praktično primieniti pomagala koja koriste osobe s invaliditetom u obavljanju svakodnevnih aktivnosti: invalidska kolica, ortopedska pomagala, beli štap, povez za oči, prilagođena pomagala za svakodnevne aktivnosti (četkica za zube, kašika, viljuška), lego kockice i druga pomagala.

Na kraju radionice učenici su prezentovali kako su se osećali tokom korišćenja različitih pomagala, šta misle kako je deci i osobama koje imaju potrebu za tuđom pomoći, sa kojim se sve preprekama moraju suočavati svaki dan, na koje sve načine mogu pomoći i kako biti dobar prijatelj.

foto: Promo

Realizovanje senzibilizacijskih edukativnih radionica praktičnim primerima daje nova znanja i podstiče pružanje podrške od strane vršnjaka deci sa teškoćama u razvoju kako bi se što bezbolnije i lakše integrisala u svakodnevne aktivnosti u svojoj okolini – ističe Marija Škes, zaposlena u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr Andrija Štampar“ u Zagrebu.

foto: Promo

Menjamo stavove sprovodjenjem iskustvenih radionica, učimo se toleranciji, poštovanju različitosti, strpljenju, humanosti, empatičnosti – u ishodištima stvaramo obrazovanije i senzibilnije društvo u kojem će uspešno odrastati deca sa teškoćama u razvoju kao budući aktivni i ravnopravni članovi zajednice uz podršku. To je proces uzajamnog primanja i davanja koji nas sve zajedno obogaćuje – zaključuje naša sagovornica.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.