PRILAGOĐEN JE OSOBAMA SA INVALIDITETOM! Predstavljen novi sajt Kancelarije za IT i E - upravu (VIDEO)
Predstavljen novi softver za osobe sa invaliditet, Foto: Print Screen Youtube

novi softver za osobe sa invaliditetom

PRILAGOĐEN JE OSOBAMA SA INVALIDITETOM! Predstavljen novi sajt Kancelarije za IT i E - upravu (VIDEO)

Biljana Barošević čestitala je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i poručila da je ponosna što je novi softver, koji će osobama sa invaliditetom mnogo pomoći, predstavljen baš na današnji dan

Objavljeno: 17:20h

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Domu za odrasla invalidna lica predstavljen je novi sajt Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu koji, s obzirom na nameru da bude dostupan svim građanima Srbije, ima i funkciju čitanja sadržaja (text-to-speech) namenjenu slepim i slabovidim osobama.

Ovom prilikom prezentovan je i poseban softver, koji je razvila domaća startap kompanija „Computer Eye Control“, koji omogućava osobama sa invaliditetom upravljanje računarom isključivo pogledom.

V.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević čestitala je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i poručila da je ponosna što je novi softver, koji će osobama sa invaliditetom mnogo pomoći, predstavljen baš na današnji dan.

„Trajno opredeljenje Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jeste puna ravnopravnost svih naših građana. Ovaj novi softver pokazaju da smo kao društvo i država inovativni i da mislimo na sve one koji žive u našoj zemlji. Vlada Srbije i ministar Zoran Đorđević ulažu velike napore da položaj osoba sa invaliditetom u društvu bude sve bolji i nadam se da će rezultati, za koje se aktivno zalažemo svakodnevno, biti još bolji u narednoj godini“, rekla je Barošević.

Ona je podsetila da je Ministarstvo pokrenulo kampanju „J=DNAKI“, sa ciljem razvijanja svesti u društvu da su svi građani Srbije jednaki. Istakla je i da je na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, na inicijativu Ministarstva, prvi put puštena u promet i poštanska marka i prigodna koverta.

„Slogan „J=DNAKI“ integrisan je u motiv marke, čime je pružena podrška osobama sa invaliditetom i kojom želimo da im pošaljemo jasnu poruku da su u Republici Srbiji jednaki“, rekla je Barošević.

V.d pomoćnika ministra prisutnima je poklonila posebno osmišljene značke u okviru kampanje, koje objašnjavaju sve aktivnosti Ministarstva i simbolizuju zajednički rad u stvaranju društva u kom su svi građani jednaki.

Direktor Doma za odrasla invalidna lica Mikica Budimirović rekao je da mu je izuzetna čast što će baš jedan broj korisnika ove ustanove dobiti lap topove koji prepoznaju pokrete zenica i istakao da će to svima pomoći da lakše koriste računar.

Predstavljanju novog softvera prisustvoali su i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović, profesor sa Fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu Miodrag Ivković, a korišćenje sajta prezentovala je Dejana Bačko, državna prvakinja u paratekvondou i vicešampionka Evrope, devojka rođena bez ruku koja slika nogama i ustima.

Predstavljeni sajt, kao i sajt Vlade Srbije, nalazi se u službi građana i ima posebne stranice i funkcionalnosti namenjene privredi i javnoj upravi.

(Espreso.co.rs/minrzs.gov.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.