DAN TREĆI: Na Jarinju i Brnjaku prekid saobraćaja i blokade, na Merdaru izdavanje privremenih tablica
Jarinje, Foto: Espreso.co.rs

mirno, ali napeto

DAN TREĆI: Na Jarinju i Brnjaku prekid saobraćaja i blokade, na Merdaru izdavanje privremenih tablica

Prištinske vlasti su navele da je ovaj potez "recipročna mera", zato što na teritoriju centralne Srbije nije dozvoljen ulazak vozilima sa registarskim oznakama "Republike Kosovo - RKS

Objavljeno:

Na severu Kosova, gde se na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare nalaze pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije koji sprečavaju ulazak na Kosovo vozila sa srpskim ili statusno neutralnim "KS" tablicama, situacija je mirna ali napeta, a Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i dalje protestuju protiv ove mere.

Kako je javila RTS saobraćaj na deonicama Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok i dalje je u prekidu, na Jarinju nema putničkih vozila, i gradjani iz centralne Srbije koji rade na Кosovu idu preko prelaza pešice, odakle je dalje organizovan prevoz, a slično je i na prelazu Brnjak.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše tako što ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Kako je ranije saopštio MUP Kosova, na prelazu Merdare u toku jučerašnjeg dana izdato je više od 1.000 probnih "RKS" tablica.

Prištinske vlasti su navele da je ovaj potez "recipročna mera", zato što na teritoriju centralne Srbije nije dozvoljen ulazak vozilima sa registarskim oznakama "Republike Kosovo - RKS", već ta vozila moraju na administrativnim prelazima da preuzmu privremene tablice koje izdaju srpske vlasti.

Srpska vozila na severu Kosova do sada su koristila tablice koje izdaju srpske vlasti - sa registracijom za gradove na Kosovu, ili statusno neutralne "Unmikove - KS" tablice, koje od ponedeljka kosovske vlasti ne priznaju.

Sporazum o priznavanju "KS" i srpskih tablica na Kosovu potpisan je na pregovorima u Briselu 2016. godine, sa rokom važenja od pet godina, a pre 15. septembra ove godine, kada je istekao, nije postignut novi dogovor.

01:21:00

PULS SRBIJE 21.09.2021. 1.DEO

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.