5 ADVOKATA BRANI HAŠIMA TAČIJA: Na čelu tima je Šešeljev "nesuđeni" branilac
Hašim Tači, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

NA NJEGOVOJ STRANI

5 ADVOKATA BRANI HAŠIMA TAČIJA: Na čelu tima je Šešeljev "nesuđeni" branilac

Specijalizovana veća objavila su u utorak uveče dokument kojim se odobrava angažovanje dodatnih advokata za Tačija, piše Koha

Objavljeno:

Bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija na suđenju u Specijalnom sudu u Hagu braniće pet advokata.

Specijalizovana veća objavila su u utorak uveče dokument kojim se odobrava angažovanje dodatnih advokata za Tačija, piše Koha.

Njega će braniti Sofi Menegon, Dejvid Huper, Dastid Palaska, Semjuel Blum Kuper i Pjer Ričard Prosper.

Glavni Tačijev advokat je Dejvid Huper (David Hooper) sa bogatim iskustvom odbrane pred međunurodinim krivičnim sudovima, kojeg je svojevremeno Haški tribunal imenovao kao branioca po službenoj dužnosti Vojislavu Šešelju u procesu koji se protiv njega vodio zbog govora mržnje, piše u zvaničnoj biografiji ovog advokata iz Velike Britanije.

Šešelj se međutim od početka postupka protivio bilo kakvim nametnutim advokatima i izborio se za svoje pravo da se brani sam tokom celog postupka pred tribunalom.

Huperova glavna oblast zastupanja je međunarodno krivično pravo. Među njegovim poznatijim slučajevima su i obrana bivšeg ministra u vladi Ruande za ratne zločine u toj zemlji Andrea Ruamakube i katoličkog sveštenika Oca Nsengimana koji je bio optužen za genocid.

Bio je glavni branilac i u slučaju Germaina Katange, bivšeg šefa milicije u Kongu i u slučaju bivšeg zamenika predsednika Kenije Villiama Rutoa.

Tači je optužen da je tokom sukoba na KiM počinio krivično delo ratnog zločina i zločina protiv čovečnosti, ubistva, progone i mučenja.

Uhapšen je 5. novembra je i prebačen u zatvor Specijalnog suda u Hagu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.