HAG ODLUČIO: Podignuta optužnica protiv Gucatija i Haradinaja
Nasim Haradinaj, Foto: Printscreen/Youtube

kosovo

HAG ODLUČIO: Podignuta optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu

Objavljeno: 08:15h

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu podnelo je u sredu Specijalizovanim većima optužnicu protiv šefova Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, koji su uhapšeni i izručeni Hagu krajem septembra zbog obelodanjivanja poverljivih dokumetana iz tog tužilaštva, među kojima su i imena potencijalnih svedoka.

"Striktno poverljiva optužnica je podneta sudiji za prethodni postupak 30. oktobra na potvrđivanje", navodi se u podnesku tužilaštva kojim se inače protivi zahtevu branilaca Gucatija da mu se ukine pritvor. Ovo je treća po redu optužnica za koju se zna da je podneta Specijalizovanim većima, poznatijim kao Sud za zločine OVK.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu.

Tužilaštvo je inače pomenutim podneskom zatražilo od žalbenog veća da odbaci žalbu Gucatijevih advokata na prvostepeno rešenje kojim je sudija za prethodni postupak 27. oktobra odbio zahtev za njegovo hitno puštanje na slobodu uz jemstvo.

foto: Printscreen/Youtube

U odgovoru na žalbu odbrane, koji je danas objavljen, tužilaštvo je navelo da žalbeno veće treba da žalbu odbaci po kratkom postupku, jer ne sadrži argumente koji bi pokazali bilo kakvu grešku već donetoj odluci.

"I dalje postoji rizik da će Gucati ometati napredak postupka i počiniti nova krivična dela", navelo je tužilaštvo.

Gucatiju, kao i Haradinaju je pritvor određen zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične postupke koji će se voditi pred Specijalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

Obojica su uhapsena zbog zastrašivanja svedoka u postupcima koji će biti vođeni pred tim sudom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.