ZA ZLOČINE PROTIV ČOVEČNOSTI: Tužioci spremni za suđenje Tačiju u leto 2021, odbrana tek u junu 2022. godine!
Hašim Tači, Foto: printscreen

objavljeno

ZA ZLOČINE PROTIV ČOVEČNOSTI: Tužioci spremni za suđenje Tačiju u leto 2021, odbrana tek u junu 2022. godine!

Za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, pored Tačija, optuženi su i članovi glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići

Objavljeno:

Tužioci suda za zločine OVK u Hagu najavili su danas da će biti spremni da sudjenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu, 1998-99, počne na leto 2021, ali su branioci optuženih uzvratili da za proces neće biti spremni pre juna 2022.

Za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, pored Tačija, optuženi su i članovi glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

"Tužilaštvo smatra da nema prepreka da sudjenje počne u leto 2021", rekla je tužiteljka Kler Loson (Clare Lawson) tokom rasprave o stanju u postupku.

Tačijev branilac Dejvid Huper (David Hooper) naglasio je, medjutim, da će odbrani biti potrebno "najmanje 18 meseci da makar i pomislimo da smo spremni za sudjenje".

Sugestiju tužilaca da bi sudjenje moglo početi u junu 2021, Huper je nazvao "smešnom". "Može, ali u junu 2022", kazao je on.

S Huperom se složio i Veseljijev branilac Ben Emerson (Emmerson), koji je rekao da je za istragu odbrane potrebno bar godinu i po dana. Branioci su podsetili da je tužilaštvo za svoju istragu imalo najmanje pet godina.

Po Veseljijevom braniocu, sudjenje će, s obzirom na složenost predmeta, potrajati "izmedju 18 meseci i dve godine".

Isti stav izložili su i Seljimijev advokat Dejvid Jang (David Young) i Krasnićijeva malezijska braniteljka Venkatešvari Alagendra (Ventateswari).

Tužiteljka Loson je najavila da će pred sudije će biti izvedena 153 svedoka na čijim je iskazima utemeljena optužnica, kao i još "otprilike 50" dodatnih svedoka. Tužioci će podneti i 1.500 dokaznih predmeta.

Loson je rekla da istraga tužilaštva još traje zato što su neke istražne radnje bile moguće isključivo nakon što je optužnica bila objavljena.

Tužiteljka je kazala da je "značajna količina materijala zaplenjena tokom nedavnog pretresa kuća optuženih".

Sav dokazni materijal i listu svedoka, tužioci, kako su naznačili, planiraju da braniocima četvorice optuženih obelodane do 31. maja 2021.

Tužiteljka Loson rekla je da će, u skladu s pravilima, braniocima optuženih biti dostavljeno i oko 1.000 dokaznih predmeta koji idu u korist odbrane.

Iako je današnja rasprava bila posvećena tehničkim pitanjima, Veseljijev branilac Emerson je najavio da će tokom procesa dokazati da su sve optužbe neosnovane.

U izlaganju sličnom uvodnoj reči na sudjenju, Emerson je negirao da su optuženi bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, tvrdeći da je jedini udruženi poduhvat OVK bila "samoodbrana" i "odbrana naroda" od masovnih zločina i "pokušaja genocida" koje su na Kosovu počinile vlasti Srbije.

Veseljijev branilac je optužio tužioce da žele da izjednače organizovanu kampanju etničkog čišćenja koju su, po presudi Haškog tribunala, na Kosovu sprovele vlasti Srbije sa pojedinačnim zločinima koje su počinili neki pripadnici OVK.

"To je izvrtanje istine", rekao je Emerson.

Današnjem zasedanju, optuženi Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) nisu prisustvovali u sudnici, već su ga pratili preko video veze iz pritvora u Sheveningenu (Scheveningen).

Branioci Tačija, Veseljija i Krasnićija u raspravi su, takodje, učestvovali preko video veze, dok je Seljimijev advokat Jang bio u sudnici.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi, optuženi su za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, prošle nedelje, izjavili su da nisu krivi.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK - Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Cilj tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bio je "postizanje i primena potpune kontrole nad celim Kosovom sredstvima koja su uključivala nezakonito zastrašivanje, zlostavljanje, podvrgavanje nasilju i uklanjanje onih koje su smatrali protivnicima".

Žrtve su, po optužnici, bila "lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova" - "Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.