TAČIJU SE CRNO PIŠE: 153 svedoka PRETE DA GA UNIŠTE, a ovo se trenutno dešava u Hagu!
Tači u Hagu, Foto: printscreen

hašim tači pred sudom

TAČIJU SE CRNO PIŠE: 153 svedoka PRETE DA GA UNIŠTE, a ovo se trenutno dešava u Hagu!

Optužnica koja četvorku tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti potkrepiće 1.842 dokazna materijala zajedno sa prevodima

Objavljeno:

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu izvešće najverovatnije 153 svedoka u procesu protiv pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, koji su optuženi za skoro 100 ubistava, kao i mučenje, progone, kidnapovanja i prisilna zatvaranja najmanje 400 civila.

Kako je objavljeno u podnesku, tužioci su se prilikom pisanja optužnice oslonili na 153 svedočanstva - zasad su prijavili da će u sudnicu doći ili video-linkom svedočiti 103, ali se očekuje da će dodati još 50 svedoka tokom suđenja do sredine sledeće godine.

Optužnica koja četvorku tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti potkrepiće 1.842 dokazna materijala zajedno sa prevodima. Tu je 43.108 stranica, 20 sati 17 minuta i 30 sekundi audio i video materijala. Tužioci će za određeni broj žrtava kao i svedoka koji se pominju u dokaznim materijalima tražiti specijalnu zaštitu, za koju su naznačili da je veoma bitna.

Podsetimo, dok su u Tribunalu u Hagu vođeni procesi i istraga protiv protiv bivših pripadnika OVK Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja likvidirano je nekoliko desetina svedoka, pa su oni na kraju oslobođeni.

- Što se tiče dokumentovanih dokaza, predviđa se iznošenje oko 1.500 dokaznih predmeta na suđenju. Ova preliminarna procena može se menjati, između ostalog, od važnosti nedavno zaplenjenih predmeta (koji se trenutno obrađuju i pregledaju) i rezultata daljih istražnih koraka - objašnjeno je u podnesku tužilačkog tima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/v.novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.