Šlihtare: Nećete verovati na koje se sve načine Albanci ulizuju SAD! (FOTO)
Foto: Fonet, AP

Ulice, kipovi, auto put

Šlihtare: Nećete verovati na koje se sve načine Albanci ulizuju SAD! (FOTO)

U iskazivanje ljubavi prema SAD zvanična Priština nema nikakve zadrške, pa pojedini potezi ne mogu da izazovu ništa sem podsmeha
Objavljeno: 08:55h

Albanci na Kosovu su toliko zahvalni Americi i najvišim državnicima SAD, da to iskazuju na najvidljivije moguće načine, davanjem imena ulicama, podizanjem spomenika, a grad okićen američkim zastavama veoma je česta pojava.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tako će danas potpredsednik SAD Džozef Bajden posetiti deo autoputa Od Gnjilana do Uroševca, koji vodi ka američkoj vojnoj bazi "Bondstil" koji su prištinske vlasti nazvale po Bajdenovom preminulom sinu Bou, koji je svojevremeno volontirao na Kosovu.

Bo Bajden je 2001. godine radio kao pravni savetnik za unutrašnja pitanja u kosovskoj vladi, na čemu su mu prištinske vlasti toliko zahvalne da je dobio i deo autoputa sa svojim imenom, jer se, kako je američki ambasador u Prištini Greg Delavi na Tviteru napisao "Boov doprinos Kosovu oseća i danas".

foto: Reuter

Takođe je, kako volonter, 2001. godine na Kosovu vodio radionice u oblasti pravosuđa.

Bo je umro od raka prošle godine u 46. godini, samo mesec dana nakon što je iznenada završio u vojnom bolničkom centru Volter Rid pored Vašingtona. On je, inače,učestvovao i u američkoj invaziji na Irak, nakon čega je postao glavni državni advokat savezne države Delaver.

Džozef Bajden u Prištini boravi sa suprugom Džil i unukom Natali, ćerkom pokojnog sina Boa. On je po dolasku u Prištinu primetio da nije toliko važno što će obići ulicu koja je dobila ime po njegovom sinu, koliko političke poruke koje će uputiti tokom svog boravka.

Bo Bajden nije prvi kome su prištinske vlasti ukazale takvu čast. Već 2002. godine jedna od glavnih bulevara u Prištini dobio je ime po bivšem predsedniku SAD Bilu Klintonu, za vreme čijeg mandata je NATO više od tri meseca bombardovao Srbiju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.