Lajčak: Rešenje za tzv. Kosovo biće bolni kompromis!
Miroslav Lajčak, Foto: EPA / Hayoung Jeon

PRAVA STRANA ISTORIJE

Lajčak: Rešenje za tzv. Kosovo biće bolni kompromis!

"Moj odgovor je težak rad", rekao je Lajčak

Objavljeno:

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da će rešenje kosovskog pitanja biti bolni kompromis.

Lajčak je to rekao na specijalnom on lajn panelu "Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja", u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, na kojem učestvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, kojima je zahvalio na posvećenosti dijalogu i tome što nekada primaju i teške kritike kod kuće.

Lajčak ističe da svejedno "na pravoj strani istorije" i da će istorija to prepoznati.

Briselski zvaničnik takođe je rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važan element u rešavanju izazova u regionu i da je cilj da se postignu tri cilja - normalizovanje odnosa, postizanje rešenja na evropskim vrednostima i normama kako bi se region približio evropskoj budućnosti, kao i da ceo proces doprinese regionalnoj stabilnosti.

"To nije lak proces, rešenje će biti bolni kompromis, ali će biti vredno toga", rekao je Lajčak Bez mira, kako je istakao, ne može biti rešenja za mnoge regionalne probleme, ni održivog mira bez partnerstva i poverenja, što se odnosi na sve sfere života, od ekonomije do napretka.

Pitanje je, kaže, kako može da se postigne mir i izgradi poverenje.

Jedan od načina je pomirenje, kaže Lajčak i navodi da ceo region mora da se suoči sa bolnom istorijom iz koje mora i da se nauči.

Treba, kako je rekao, svaka strana da otkrije istinu i da snosi posledice, bez ozbira na to koliko će biti bolne.

"Ali to moraju da urade eksperti, istoričari i pravosuđe...Ostavite istoriju istoričarima, a procese pravosuđu. To nije posao za političare, oni moraju da se fokusiraju na današnje probleme, a ne da kapitalizuju od prošlosti", rekao je Lajčak.

Druga stvar je evropska budućnost, rekao je Lajčak i naveo da zemlje Zapadnog Balkana imaju i zajedničku buducnost, a to je evropska budućnost.

Lajčak je rekao da svaki lider na Balkanu, kada se suočava sa nekim problemom, mora da razmisli da li mu korak koji će preduzeti vodi ka EU ili ne.

"Iskreno, ne mislim da se lideri pitaju to dovoljno često, jer da to čine, bili bi bliže EU", rekao je Lajčak.

Naveo je da je evropska perspektiva često "mutna" i da su i zemlje EU oprezne kad je reč o proširenju, ali da se mora doći do toga da zemlje EU shvate da je proširenje dobro, a da zemlje kandidati shvate da je evropska perspektiva bliska budućnost, a ne daleki san.

"Moj odgovor je težak rad", rekao je Lajčak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.