AMBASADA SAD OŠTRO REAGOVALA: Neće više nadgledati OVAJ proces na KOSOVU!
"Pozivamo sve strane da podrže napore Ministarstva pravde da odmah završi Funkcionalni pregled", dodaje se u saopštenju., Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ, Ilustracija

oštro

AMBASADA SAD OŠTRO REAGOVALA: Neće više nadgledati OVAJ proces na KOSOVU!

Zbog toga, iz američke ambasade najavljuju "da neće nastaviti da nadgledaju takav proces"

Objavljeno:

Ambasada SAD je, kako prenosi prištinska Gazeta ekspres, oštro reagovala na proces izbora novih članova Tužilačkog saveta Kosova i glavnih tužilaca, saopštivši da je proces izbora funkcionalno poremećen, jer mu nedostaju transparentnost i u sukobu je interesa.

Kako navode, prestaće da nadgledaju taj proces "zbog netransparetnog i funkcionalno poremećenog" procesa izbora novih članova tog tela.

Zbog toga, iz američke ambasade najavljuju "da neće nastaviti da nadgledaju takav proces".

"Budući da se dalje učešće ambasade može pogrešno protumačiti kao odobrenje ovog funkcionalno poremećenog sistema, nećemo učestvovati. Tužioci treba da budu izabrani na osnovu kvalifikacija, a ne na osnovu pripadnosti i povezanosti sa politikom", navodi se u sapštenju.

Ističe se da su promene pravnog okvira na kojima se zasniva Tužilački savet neophodne kako bi se uspostavila transparentnost i pravda u sistemu, prenosi Kosovo onlajn.

"Pozivamo sve strane da podrže napore Ministarstva pravde da odmah završi Funkcionalni pregled", dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.