SUĐENjE ZLOČINCIMA OVK JE BAŠ UGROŽENO: Dosijei sa imenima svedoka i izjavama dostavljeni veteranima
Zakonom je zabranjeno da se objavljuju imena svedoka, Foto: Profimedia

ZAŠTIĆENI SVEDOCI

SUĐENjE ZLOČINCIMA OVK JE BAŠ UGROŽENO: Dosijei sa imenima svedoka i izjavama dostavljeni veteranima

Moguće su rizične i pravne posledice za svedoke ukoliko se njihova imena objave

Objavljeno:

Organizaciji ratnih veterana OVK, pod nerazjašnjenim okolnostima dostavljeni su dosijei sa imenima i izjavama svedoka povezanih sa Specijalnim sudom, koji su bili uručeni istražiteljima Specijalnog suda za zločine OVK, izjavio je danas prištinski advokat Tom Gaši.

Gaši je za portal Kosovo online rekao da, nakon dostavljanja dosijea Specijalnog suda Organizaciji ratnih veterana OVK, postoji velika mogućnost uticaja i zastrašivanja zaštićenih svedoka.

"Imam u pismenoj formi potvrdu da su tužioci u Hagu uzeli dokumentaciju. Najverovatnije će u toku istražnih radnji tužilaštvo pokušati da sazna kako je materijal dostavljen Organizaciji bivših veterana OVK, jer tužilaštvo nema nikakvih pravnih razloga da njima dostavi ta dokumenta", kazao je Gaši.

On je ocenio da će taj slučaj, ukoliko se dokaže da je to materijal Specijalnog tužilaštva, uticati na kredibilitet suda, jer nije bilo nikakvih razloga da ta dokumentacija bude u rukama bilo koga i da Organizacija ratnih veterana OVK nije pod istragom već samo pojedinci.

"Moguće su rizične i pravne posledice za svedoke ukoliko se njihova imena objave. Ne bi trebalo i zakonom je zabranjeno da se objavljuju imena svedoka. Svi svedoci moraju dobrovoljno da daju izjave, a ne da se njihova imena objave pre početka suđenja", rekao je Gaši.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.